Lübnan Başbakanı Mustafa Edip Görevinden İstifa Etti

featured

Lübnan’da Cumhurbaşkanı tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Mustafa Edib istifa etti.

4 Ağustos’taki Beyrut Limanı patlamaları sonrası ülkede siyasi ve ekonomik krizin derinleşmesi eski kabineyi istifaya zorlamıştı. Cumhurbaşkanı Mişel Avn, yeni hükümeti kurması için Edib’i görevlendirmişti.

Teknokrat Bir Hükümet Kuracaktı

Başbakan Mustafa Edib’in cumartesi günü yaptığı basın açıklamasında, tamamen teknokratlardan oluşacak bir kabine kurma yönündeki çalışmalarının siyasi gruplarca karşılık bulmadığını söyleyerek “Hükümeti kurma görevine devam edemeyeceğim için üzgünüm” ifadelerini kullandığı bildirildi.

Macron’a Darbe Vuruldu

Fransa’nın desteklediği Başbakan Edib’in istifası, Lübnan’daki siyasi ve ekonomik çıkmazı kırmak isteyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un çabalarına da darbe vurdu.

Macron, ülkeyi Beyrut limanındaki patlama sonrası daha da kötüleşen ekonomik ve finansal krizden çıkarmak amacıyla acil reformlar yapacak yeni bir kabine kurulması için baskı yapıyordu.

Şii Gruplar Baskıcı Oldu

Öte yandan Fransa destekli Edib’in hükümeti kurma çabaları, ülkedeki Şii gruplar Hizbullah ve Emel’in maliye bakanlığı görevini ellerinde tutma isteği nedeniyle engellerle karşılaştı. Bu iki grup ayrıca yeni kabinede Şii bakanların görevlendirilmesi hususunda da ısrarcı oldu.

Fransa ve diğer uluslararası güçler ise, Lübnan’ın ihtiyacı olan finansal yardımı yeni hükümetin kurulacağı ülkede önemli reformlar yapılmadan sağlamayı reddetti.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Lübnan Başbakanı Mustafa Edip Görevinden İstifa Etti