Maliye Bakanlığı, IBAN Yoluyla Ödeme Alan Esnafları İncelemeye Aldı

Maliye Bakanlığı, IBAN Yoluyla Ödeme Alan Esnafları İncelemeye Aldı

Maliye Bakanlığı, vergi kaçırma amacıyla kredi kartı ödemeleri yerine doğrudan banka havalesiyle ödeme talep eden esnaflar üzerinde denetim başlattı. Bu yöntemle işlem yapan tüm işletmelere ceza kesilmesi planlanıyor.

Son zamanlarda, bazı esnafların vergi kaçakçılığı girişimleri, Maliye Bakanlığı’nın dikkatini çekti. Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre, vergi müfettişleri, kredi kartı yerine doğrudan banka havalesi (IBAN) ile ödeme talep eden işletmeler üzerinde yoğun denetimler yapmaya başladı. Bu yöntemle ekonomik faaliyetlerini kayıt dışı bırakan mükellefler, şimdi ciddi bir denetim süreci ile karşı karşıya.

Bu işletmeler üzerindeki denetimler, vatandaşların şikayetleri üzerine başlatıldı. Maliye Bakanlığı tarafından görevlendirilen vergi müfettişleri, hesaplarına sürekli olarak farklı kişilerden havale alan esnaflara yönelik cezai işlemler başlattı. Bankalar ve POS cihazı sağlayıcılarından elde edilen satış verileri, bu süreçte önemli bir rol oynamaktadır. Kredi kartı ile yapılan ödemeler resmi kayıtlara işlenirken, IBAN aracılığıyla yapılan ödemeler kayıt dışı kalabiliyor, bu da önemli vergi kayıplarına neden oluyor.

Küçük esnaflar başta olmak üzere birçok sektörde bu yöntemin yaygınlaştığı gözlemlenmektedir. Maliye yetkilileri, alınan mal veya hizmetler karşılığında fatura veya fiş alınmamasının hem vergi kaybına hem de tüketici haklarının korunmasında ciddi eksikliklere yol açtığını belirtiyorlar. Ayrıca, IBAN ile yapılan ödemelerin yasa dışı faaliyetlerle ilişkilendirilme riski taşıdığına dikkat çekilmektedir.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Maliye Bakanlığı, IBAN Yoluyla Ödeme Alan Esnafları İncelemeye Aldı