Mehmet Şimşek: “Verginin Tabana Yayılması için Çok Ciddi Adım Atacağız”

Mehmet Şimşek:

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, borsa ve döviz kazançları üzerinden alınacak vergilendirme oranlarına dair önemli açıklamalarda bulundu.

TRT Haber’de gerçekleştirdiği röportajda Şimşek, yüzde 40’a kadar vergi için yetki alınması konusunu değerlendirerek, bu oranın kesin bir vergi yükü anlamına gelmediğini vurguladı. Şimşek’in konuşmasının öne çıkan noktaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Türkiye’nin enflasyonu tek haneye düşürme hedefi ve bu sayede sürdürülebilir büyümeyi elde etme amacı.
  • İç talebin ılımlı bir seviyeye gelmesi ve net ihracatın olumlu etkisiyle Türkiye’nin daha sürdürülebilir bir büyüme patikasına girmesi.
  • 2025 ve 2026 yıllarında enflasyonun tek haneye düşürülmesi planı.
  • Para politikasında rasyonelleşme ve iç talebin makul seviyelerde tutulması.
  • Kur oynaklığının azalması ve Türkiye’nin bu alanda gelişmekte olan ülkeler arasında en iyi durumda olması.
  • Fed ve ECB’nin muhtemel faiz indirimleri ve bu durumun Türkiye’ye olan ilgiyi artıracağı beklentisi.

Şimşek, menkul kıymetler ve döviz hesaplarından elde edilen faiz ve kar payı gelirlerine yönelik vergi konusunda, Cumhurbaşkanı’na yüzde 40’a kadar vergi alınması için yetki verilmesi hakkında, bu yetkinin vergi getirilmesi anlamına gelmediğini, piyasa koşullarına bağlı olarak adil bir vergi sistemi oluşturulacağını belirtti. Ayrıca, ÖTV ve KDV zamlarının tekrarlanmayacağını, enflasyon konusunda sadece zamana ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Kira artışlarına da değinen Şimşek, son dönemdeki artışların iki ana sebebi olduğunu, birinin arızi diğerinin politika çerçevesi ile ilgili olduğunu belirtti. Konut fiyatlarının son yıllarda hızla arttığını ve bu durumun kira fiyatlarını da etkilediğini, konut arzının artırılması ve dezenflasyon süreci ile kira artışlarının kontrol altına alınacağını vurguladı.

Son olarak, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hakkında da konuşan Şimşek, KKM’nin azaltılması ve bu programın sonlandırılması için çalışmaların başladığını söyledi. Şimşek, Türkiye’nin makrofinansal istikrarını sağlama ve yüksek, sürdürülebilir büyüme hedeflerine vurgu yaptı.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Mehmet Şimşek: “Verginin Tabana Yayılması için Çok Ciddi Adım Atacağız”