• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

MİT’e Ait Müze, 5 Martta Ziyaretçileriyle Buluşuyor.

featured

Sergide söz konusu istihbari faaliyetler, bilgiler ve nesneler, “gizlilik derecesi” müsaade ettiği ölçüde sunulacak. İstihbaratın çok yönlü, sistemli bir çalışma olduğunu anlatmayı amaçlayan Temas Sergisi, istihbari faaliyetlerin ülke geleceği açısından önemini yansıtıyor.

Aynı zamanda milli mücadele döneminden bu yana Türk milletine farklı isimler altında fedakarca hizmet eden istihbarat örgütleri ve şehitler anısına hazırlanan sergiyle istihbarat tarihinin ziyaretçilere sunulması amaçlanıyor.

Üç bölümden oluşan serginin ilk bölümünde MİT’in tarihçesi aktarılıyor. Kuruluşunun 90’ıncı yılını kutlayan teşkilatın tarihine ilişkin özel hazırlanan videonun yansıtıldığı bölümde, kökleri Cumhuriyet öncesine uzanan teşkilata ilişkin bilgiler yer alıyor.

Serginin tarihçe odasındaki kioskta, Başbakanlık Osmanlı Arşivi incelenerek hazırlanan “Osmanlı’da İstihbarat” çalışması ilk kez yayımlanacak.

Serginin ikinci bölümünde Soğuk Savaş döneminde MİT operasyonlarıyla ele geçirilen casuslar Kerim Manukyan ile Muzaffer Çengil’in yakalanış hikayesi, hazırlanan videoyla anlatılıyor.

Türkiye’de yakalanan Manukyan’ın, hizmet ettiği yabancı gizli servisle haberleşmesinde kullandığı sigorta kutusu dikkati çekiyor.

Serginin üçüncü bölümünde ise yine Soğuk Savaş döneminde Varşova Paktı’na üye ülkelerdeki Türk büyükelçiliklerinde ele geçirilen gizli dinleme ve gözetleme malzemeleri ile bu dönemde kullanılan muhtelif operasyonel teknik malzemeler yer alıyor.

Avrupa’daki bir büyükelçilikte 1964’te yapılan rutin kontrolde duvarın içinde tespit edilen gizli dinleme cihazları ve kablo tesisatı, bu bölümde sergileniyor.

Osmanlı’da Teşkilat-ı Mahsusa’nın kullandığı silah ve kılıçların da yer aldığı sergi 5 Mart Pazartesi günü kapılarını ziyaretçilere açacak.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
MİT’e Ait Müze, 5 Martta Ziyaretçileriyle Buluşuyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.