Mora Katliamı İzmir’de Sempozyumla Anıldı

featured

1821 yılında Yunanlıların Mora yarımadasında “tek bir Müslüman kalmayana dek “ sloganıyla sürdürdüğü katliam sırasında Tripoliçe kalesine sığınan 40 bin Türk yok edildi. Mora yarımadasındaki Türk Müslüman vardığına son verildi. Bu büyük facia 200 ncü yılında ,Türk Tarih Kurumu Başkanlığı,Devlet Arşivleri Başkanlığı,Ege Üniversitesi Rektörlüğü işbirliğiyle iki gün süren sempozyumda Bilim insanlarının  tebliğleri,Mora Katliamı ve Anadolu’da Yunan Mezalimi Belge ve fotograf Sergisi ile anıldı.

Milli Mücadele döneminde Batı Anadolu’da yaşayan Türklere,Rodos ve Oniki ada’da Türklere yapılan mezalimlerin İngiliz,Abd ve İtalyan arşivlerinde kanıtlarının bulunduğu anlatılan sempozyum büyük ilgi gördü.İzmir’in bilim ve kültür hayatına katkıda bulundu.

YUNAN MEZALİMİNİN SESSİZ TANIKLARI Belgeseli çok beğenildi.

Asılsız soykırım iddialarına cevap  bilgilerin  verilmemesinin , “Ne yaşamışsak yaşayalım aman bunları insanımıza öğretmeyelim” garip anlayışının  hiçbir yarar sağlamadı görülmüştür. Paylaştığımız bilgileri öğrenen gençlerimiz Yunanistan’dan gelen dedelerinin oturduğu evleri arayan yunanlılara, biz de Mora’da yaşayan dedelerimizin oturduğu evleri göstermenizi istiyoruz ? diyebilecegi ,toplantıyı düzenleyen Türk Tarih Kurumuna,Devlet Arşivleri Başkanlığına, E.Ü Rektörlüğüne teşekkür ediyoruz.

CELAL ÖCAL

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Mora Katliamı İzmir’de Sempozyumla Anıldı