Motorine 4 TL Zam

Motorine 4 TL Zam

Akaryakıt fiyatlarındaki artış, vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. Seçim öncesi 19 lira civarında olan benzin fiyatı, seçimden iki ay sonra 36 liraya kadar yükseldi. Motorin fiyatı da 36 lirayı aştı. Bu fiyatlara yeni zamların geleceği iddiaları ise sosyal medyada gündem oldu.

Benzin ve motorin fiyatları, uluslararası piyasalardaki ham petrol fiyatları, döviz kuru ve ÖTV gibi faktörlere bağlı olarak değişiyor. Son dönemde brent petrolün varil fiyatı 82 dolardan 86 dolara çıktı. Dolar kuru da 27 liraya yaklaştı. Bu durum, akaryakıt fiyatlarının daha da artacağı beklentisini doğurdu.

Sosyal medyada paylaşılan bazı mesajlarda, “Bu hafta benzine 3, motorine ise 4 TL zam gelmesi bekleniyor” şeklinde iddialar ortaya atıldı. Ancak bu iddiaların kaynağı belli değil ve sektör kaynaklarından henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Akaryakıt fiyatları, Türkiye’nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor. Rafinerilerin belirlediği fiyatlar, dağıtım şirketleri ve bayiler tarafından uygulanıyor.

Güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre; İstanbul’da benzinin litresi ortalama 36,09 lira, motorinin litresi ise ortalama 36,43 lira olarak satılıyor. Ankara’da benzinin litresi 36,57 lira, motorinin litresi ise 36,95 lira. İzmir’de benzinin litresi 36,70 lira, motorinin litresi ise 37,12 lira.

Akaryakıt fiyatlarındaki yükselişin vatandaşın bütçesini nasıl etkileyeceği merak ediliyor. Akaryakıt fiyatlarındaki her bir kuruşluk artışın yüz binlerce araç sahibini ilgilendirdiğini belirten uzmanlar, akaryakıt tasarrufu için araç bakımının önemine dikkat çekiyor. Ayrıca akaryakıt harcamalarını azaltmak için toplu taşıma veya bisiklet gibi alternatif ulaşım araçlarının da tercih edilebileceğini söylüyor.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Motorine 4 TL Zam