Mustafa Kayabek’i Anıyoruz

featured

Türkçülük hareketinin önemli isimlerinden şair-yazar Mustafa Kayabek’i vefatının yıl dönümünde özlemle saygıyla, anıyoruz…

Mustafa Kayabek Kimdir?

Erzincan’ın Eğin ilçesi Başpınar bucağında baba tarafından Bekgiller, ana tarafından Ağagiller ailelerine bağlı çiftin oğlu olarak 25 Ağustos 1931 tarihinde dünyaya geldi.

Kayabek’in babası İstanbul’a çalışmaya gittiği için annesi tarafından okula kayıt ettirildi. Kayabek 1938 yılında ilkokul birinci sınıfa başladı.

Beşinci sınıfa geçtiği 1942 yılında ailesiyle İstanbul’a geldi. Burada öğrenimine Beşiktaş 19. İlkokulunda devam etti. Sonrasında Beyoğlu Erkek Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji bölümünde öğrenim gördü, son sınıfa kadar gelmesine rağmen mezun olmadan fakülteden ayrıldı.

1954 yılında askerlik için Malatya’daki birliğine katıldı. Sonrasında Sivas’ta piyade olarak askerlik görevini ifâ etti.

Askerlik sonrasında 1956’da eşi Aylâ hanımla dünya evine girdi.

Aynı yıl İstanbul Belediyesi’nde Zabıta Başkomiser olarak göreve başlıyor ancak, bu mesleği karakterine uygun görmeyerek görevinden istifa etti.

Zabıtalık sonrasında Kayınpederi’nin teklifiyle onun bakır atölyesinde çalışmaya başladı.

26 Ocak 1958’de oğlu Alparslan Yağmur, 11 Ekim 1959’de ikinci oğlu Korkut Budak dünyaya geldi.

1963 yılında kayınpederinin mesleği bırakmasının ardından, Beyazıt’ta bakırdan yapılan çeşitli ürünler satılan ilk dükkânını açıyor. Sonrasında aynı dükkânda antikacılık mesleğine başladı.

O tarihlerde Türkçülerin uğrak noktası haline gelen Kayabek Antika’ya kimler gelmemiş ki. Ahmet Bican Ercilasun, Mustafa Necati Sepetçioğlu, Faruk Çil, Haluk Çay, Tansu Say, Osman Fikri Sertkaya ve daha niceleri…

1964 yılında çıkmaya başlayan Ötüken Dergisi’nin yazı işleri müdürlüğünü üstlenen Kayabek, cezaevine girişine kadar bu görevi yerine getirdi.

10 Şubat 1965’te kızı İpek dünyaya geldi.

Kayabek Türkçüler Derneğinde de görevler aldı. 3 Haziran 1972’da yapılan kurultay sonrasında derneğin Genel Merkez Haysiyet Kurulu üyesi oldu.

13 Haziran 1972’de dördüncü çocuğu Almıla Gökçe dünyaya geldi.

1973’de Atsız ile birlikte yargılandığı Kürtçülük dâvâsında, 15 ay hapse mahkûm oluyor. Bu cezasını memleketi Eğin Cezaevinde geçirdi.

1977 yılı 11 Aralığında yapılan Atsız’ı anma konferasında Kayabek de oğlu Yağmur Beğ ile birlikte anma törenine katıldı ve bir konuşma gerçekleştirdi.

9 Ağutos 2015’de geçirdiği kalp krizi sonrasında uçamağa vardı.

Cenâzesi Zincirlikuyu mezarlığına defnedildi.

Yazı Adsız Bir Kahraman: Mustafa Kayabek kitabından alınmıştır.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Mustafa Kayabek’i Anıyoruz