Müzelerimiz Hakkında Düşünceler 5: BERGEN Örneği ve İstanbul Resim ve Heykel Müzesi

Dalkavuk-Dalkavukluk Üzerine Düşünceler 3

Sinema toplumlar tarafından yoğun bir şekilde ilgi gösterilen sanat kollarından biridir. Bu doğrultuda sinema 1900’lü yıllardan günümüze kadar varlığını ve ilgilenenler sayısını arttırarak ilerlemiştir.

Ülkemizde ise bu sanat dalına olan yoğun ilginin en son örneğini Bergen adlı sinema filmiyle şahit olduk. Filmin reklamı oldukça başarılıydı ve böylelikle film yoğun bir ilgi gördü. Ben filmi beğenmemiş olsam da bu makalenin mevzusu bu filmi eleştirmek değil. Mevzu bir sanat dalında reklamın sağlıklı oluşunun nelere kadir olmasını ön plana çıkarmaktır. Elbette gerçeklik, konfor vs. gibi özelliklerinden dolayı sinema diğer sanat alanlarına göre daha çok ilgi görüyor. Burası ayrı bir meseledir. Fakat bu özelliği diğer sanat dallarının konforsuz, keyifsiz vs. olduğu anlamına gelmiyor. Can alıcı nokta şurası; biz diğer sanat dallarına nasıl bakıyoruz, nasıl topluma anlatıyoruz, ilgi alakayı arttırmak için neler yapıyoruz…

Türkiye’nin en gözde resim müzelerinden biri tekrar açıldı. Bu müze İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’dir. Türk kültür ve sanat tarihinin en önemli eserlerinden bazıları burada sergileniyor. Üstelik sergilendiği mekân oldukça keyifli bir alana sahiptir. Kafe alanı, tarihi konumu gibi birçok avantajı var. Fakat hak ettiği ilgiyi göremiyor. Özellikle genç nesil az ilgi gösteriyor. Ne yazık ki resim sanatına ve müzelere yeteri kadar ilgi gösteren bir toplum olamadık ve her geçen gün bu durum kötüye gidiyor. Bu durumun nedenlerinin başında yanlış eğitilme ve reklam eksiklikleri geliyor. Gerçek manada resim sanatının ve müzelerin önemini iletemiyoruz. Ve sanat eserlerinin sergilendiği mekânları ve müzeleri hayatımızın ortasına bir AVM’ler kadar koyamıyoruz.

Şunları toplumumuza anlatmamız gerekiyor:

1- Sergi Alanları ve Müzeler arkadaşlarla aktive yapılan alanlardır.

2-Sergi Alanları ve Müze gezmek sağlığımıza faydalıdır.

3- Sergi Alanları ve Müzeler öğretir ve keyif verir.

4-Sergi alanları ve Müzeler gezmek için uygun alanlardır.

5- Sergi alanı ve Müze gezerseniz sanata ve bilime katkı sunarak gelişmesini sağlarsınız.

Yukarıda bahsedilen bu beş özet maddeyi topluma elbette reklam aracılığıyla anlatılacaktır. Yani gişe rekorlarını sinema dışında diğer sanat dallarında da bolca duymamız gerekiyor.

Bergen filmi örneğinde de gördüğümüz üzere reklam sanat dalında oldukça mühim. Sanatın kalitesi de güzel olunca ilgiyle birlikte tam olarak kıvama geliyor.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Müzelerimiz Hakkında Düşünceler 5: BERGEN Örneği ve İstanbul Resim ve Heykel Müzesi