Necip Hablemitoğlu kimdir

Necip Hablemitoğlu kimdir

Necip Hablemitoğlu, Türk tarihçi ve yazar. 28 Kasım 1954’te Ankara’da doğdu. 1977’de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. Türkiye dışındaki Türk topluluklarının yakın tarihi ile ilgili çalışmalar yaptı. Orta Avrupa ve Balkanlar’da Türk eserleri, Türk azınlıkları ve Türk şehitlikleri konularında araştırmalar yürüttü. Çeşitli kitap ve makaleleri yayımlandı. Ankara Üniversitesi’nde doçent doktor olarak Atatürk ilkeleri ve devrim tarihi dersleri verdi. 18 Aralık 2002’de evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Suikastten 20 yıl sonra Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı cinayetle ilgili iddianameyi tamamladı. İddianamede Fethullah Gülen, “FETÖ’nün Türkiye İmamı” olarak tanımlanan Mustafa Özcan, 2017’den beri “FETÖ mensubu bir kişiyi yurtdışına kaçırma” suçlamasıyla tutuklu Aydın Köstem ve “FETÖ üyeliği” ve “casusluk” suçlarından mahkûm edilmiş Enver Altaylı Hablemitoğlu’nu tasarlayarak öldürmeye azmettirmekle; firari emekli Albay Levent Göktaş, şüpheli emekli yüzbaşı Ahmet Tarkan Mumcuoğlu ve emekli binbaşı Fikret Emek ise Hablemitoğlu’nu “tasarlayarak öldürmek”le suçlandı. Ukrayna’da yakalanıp Türkiye’ye getirilen eski yüzbaşı Nuri Gökhan Bozkır ile Serhat Ilıcak da “tasarlayarak kasten öldürmeye yardım” ile suçlandı. İddianamede suikastte yer alan kişilere dağıtılacak paranın Enver Altaylı tarafından temin edildiği öne sürülüyor. İddianameye göre Enver Altaylı Genelkurmay Başkanlığı’nın altyapı kablolarıyla ilgili bir ihaleyi alması için Siemens lehine aracılık yaptıktan sonra aldığı 900 bin dolarlık komisyon parasından suikasti gerçekleştiren örgüte ödeme yaptığı belirtildi.

Hablemitoğlu, Kırım Türkleri’nin tarihine ve kültürüne büyük ilgi duyuyordu. Ailesi Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç etmiş Kırım Türkleri’ndendi. Kırım Türkleri’nin Türkçü lideri İsmail Gaspıralı’ya ait tarihi belgelerden oluşan bir arşive sahipti. Kırım Türkleri’nin Sovyet Rusya tarafından zorunlu göç ettirilişini anlatan ilk kitabı “Yüzbinlerin Sürgünü” 1974’te yayımlandı.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Necip Hablemitoğlu kimdir