Nejdet Sançar Unutulmadı

featured

Büyük Türkçü Nejdet Sançar vefatının 47. yıl dönümünde unutulmadı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da saat 11.00’da Türkçüler kabri başında toplanıp, Sançar’ı andı.

Nejdet Sançar

Nejdet Sançar, Türkçülük hareketine Nihâl Atsız ile birlikte fikri önderlik etmişti. Atsız ile kardeş olmasının yanında en az Atsız kadar Türkçülük fikrine katkılarda bulunmuş. Yayınlanan onlarca eseriyle Türkçülüğe hizmet etmiştir.

1 Mayıs 1910 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelen Nejdet Sançar, ağabeyi gibi Edebiyat Öğretmeni olarak yurdun çeşitli bölgelerinde görev almıştır.

Sançar, 1944 kumpasında cezaevinde yatmış, öğretmenlik görevinden uzaklaştırılmıştı. 1944’ün acısıyla büyüyen oğlu Afşın Sançar‘ın vefatının ardından kısmi felç geçiren Sançar, bir süre tedavi görmüş. Emekliliğinin ardından İstanbul, Bostancı’ya taşınıp Atsız’la birlikte Ötüken Dergisi ve oğlunun adını taşıyan Afşın Yayınları için çalışmalar yürütmüştür.

Onlarca yayınlanmış ve henüz yayınlamamış eseri olan Nejdet Sançar, yaşadığı dönemde yüzlerce dergiye binin üzerinden yazı vermiş. Bu konuda ağabeyi, Atsız’ı bile geride bırakmıştır.

Öğretmenlik hayatında yetiştirdiği öğrenciler halen Türkçülük fikiri için çalışmalar yürütmektedir.

Vefat ettiği gün daktilosunda genişletilmiş baskısını hazırladığı Tarihte Türk-İtalyan Savaşları kitabının bir sayfası duruyordu.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Nejdet Sançar Unutulmadı