Özbekistan Ekonomisi Büyüyor: Dış Ticaret Hacmi 25 Milyar Doları Aştı

Özbekistan Ekonomisi Büyüyor: Dış Ticaret Hacmi 25 Milyar Doları Aştı

Özbekistan’ın dış ticaret hacmi yılın ocak-mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 25,4 artarak 25 milyar 817 milyon dolara ulaştı. Bu yılın ilk beş ayında ülkenin ihracatı 10 milyar 511 milyon 500 bin dolar, ithalatı ise 15 milyar 306 milyon 200 bin dolar olarak kaydedildi. Dış ticaret açığı ise 4 milyar 794 milyon 700 bin dolar oldu.

Özbekistan’ın ihracatında altın, sanayi ürünleri ve hizmetler sektörü önemli paylar alırken, ithalatında makine ve teçhizatlar, sanayi ürünleri ve kimya ürünleri öne çıktı. Ülkenin en fazla ticaret yaptığı ülkeler arasında Çin, Rusya, Kazakistan, Türkiye ve Güney Kore yer aldı.

Türkiye ile Özbekistan arasındaki dış ticaret hacmi ise bu yılın ocak-mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,5 azalarak 1 milyar 285 milyon 500 bin dolara geriledi. Özbekistan’ın Türkiye’ye ihracatı yüzde 27,6 düşerken, Türkiye’den ithalatı yüzde 7,8 arttı. Türkiye, Özbekistan’ın dördüncü büyük ticari ortağı oldu.

Özbekistan’ın dış ticaret hacmindeki artış, ülkenin ekonomik kalkınma stratejisi doğrultusunda çeşitlendirilmiş ve rekabetçi bir ekonomi yaratma çabalarının bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Ülke ayrıca komşu ülkelerle ilişkilerini güçlendirerek bölgesel iş birliğini geliştirmeyi hedefliyor.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Özbekistan Ekonomisi Büyüyor: Dış Ticaret Hacmi 25 Milyar Doları Aştı