Özbekistan’da 2. Uluslararası El Sanatları Festivali

Özbekistan’da 2. Uluslararası El Sanatları Festivali

Özbekistan’ın Hokand kentinde düzenlenen Uluslararası El Sanatları Festivali’nin ikincisi renkli görüntülere sahne oldu. Festivalin açılışı, yerli ve yabancı misafirlerin katılımıyla yapılan yürüyüş töreniyle gerçekleştirildi.

Festival kapsamında Özbekistan’ın farklı bölgelerinden gelen el sanatları ustaları, yöresel kıyafetleriyle Hokand’ın merkezinde yürüyerek kültürlerini tanıttılar. Yürüyüş töreninin ardından Hudayar Han Sarayı önünde kurulan büyük bir sahnede festivalin resmi açılışı yapıldı. Açılışta Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in katılımcılara gönderdiği tebrik mesajı okundu.

Festivalin açılışıyla birlikte Hokand’daki El Sanatları Müzesi de ziyarete açıldı. Müzede Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Rusya ve Hindistan gibi birçok ülkenin el sanatları hakkında bilgi verildi. Ayrıca parklarda el sanatları ustalarının stantları kuruldu. Stantlarda davetli sanatçılar eserlerini sergileyerek konuklara bilgi verdiler.

Festival kapsamında ayrıca Seramikçiler Forumu da düzenlendi. Seramikte gelişmiş bölgelerden biri olan Riştan’da yapılan foruma 22 ülkeden seramik ustaları katıldı. Kütahya’dan da üç usta katılarak eserlerini tanıttı. Aynı zamanda Özbekistan El Sanatları adlı kitabın tanıtımı da gerçekleştirildi. Özbekçe, Rusça ve İngilizce olarak hazırlanan kitap, ülkenin el işçiliği geleneğini anlatıyor.

Festivalde Türk Dünyası Moda Defilesi de büyük ilgi gördü. TÜRKSOY tarafından Margilan’da düzenlenen defilede Moğolistan, Tuva, Hakasya gibi bölgelerden ünlü tasarımcılar koleksiyonlarını sundu. TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Margilan’ı ipek merkezi olarak dünyaya tanıtmak istediklerini belirterek “Bundan sonra iki senede bir Margilan’da düzenli olarak bu defileyi yapmayı planlıyoruz.” dedi.

Özbekistan’da El Sanatları Festivali, 24 Eylül’e kadar devam edecek. Festivalin son gününde ise Hokand’da büyük bir kapanış töreni yapılacak. Festivalin amacı, Özbekistan’ın el sanatlarını korumak, geliştirmek ve tanıtmak olarak belirtiliyor.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Özbekistan’da 2. Uluslararası El Sanatları Festivali