Özbekistan’da Mirziyoyev fark attı

Özbekistan’da Mirziyoyev fark attı

Özbekistan’da dün yapılan erken cumhurbaşkanlığı seçiminde, mevcut Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, rakiplerini açık ara geride bırakarak yüzde 87,05 oy oranıyla ikinci kez başkanlık koltuğuna oturdu. Özbekistan Liberal Demokrat Partisi’nin adayı olan Mirziyoyev, yedi yıl daha ülkeyi yönetecek. Diğer adaylar ise yüzde 5’in altında oy aldı. Adalet Sosyal Demokrat Partisi’nden Roba Mahmudova yüzde 4,43, Halk Demokrat Partisi’nden Uluğbek Inoyatov yüzde 4,02, Özbekistan Ekoloji Partisinden Abduşukur Hamzayev ise yüzde 3,74 oy alabildi. Özbekistan Merkezi Seçim Kurumu, seçim sonuçlarını resmi olarak ilan etti.

Seçime katılım yüksekti

Özbekistan’da yaklaşık 35 milyon nüfusa sahip ülkede, yurt dışı da dahil toplam 21 milyon 266 bin kayıtlı seçmen bulunuyor. Seçime katılım oranı ise yüzde 90’ın üzerinde gerçekleşti. Seçimi çok sayıda ülke ile Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Türk Devletleri Teşkilatı, İslam İşbirliği Teşkilatı, Şanghay İşbirliği Örgütü ve Bağımsız Devletler Topluluğunun da aralarında bulunduğu kuruluşlardan 800’e yakın uluslararası gözlemci takip etti. Seçim sırasında 2 binden fazla yerli ve yabancı gazeteci görev yaptı.

Mirziyoyev’in reformları destek gördü

Seçimin favorisi olarak son dönemde ülkede açılım ve reformlar başlatan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev öne çıkıyordu. Mirziyoyev’in seçim programında ülkenin siyasi ve sosyal-ekonomik alanlarda öngördüğü reform ve değişimler ile ülkeyi kalkındırma hedeflerine yer veriyordu. Mirziyoyev, seçim kampanyası boyunca vatandaşların talep ve beklentilerini dinleyerek onlarla doğrudan iletişim kurdu. Mirziyoyev’in yeniden eskiye döndüğü belirtiliyor. İnsan hakları alanında faaliyet gösteren örgütler, son son iki yılda muhalefet üzerinde ciddi bir baskı oluştuğunu dile getiriyor.

Özbekistan Seçimi Sonuçları

AdayPartiOy oranı
Şevket MirziyoyevÖzbekistan Liberal Demokrat Partisi87,05%
Roba MahmudovaAdalet Sosyal Demokrat Partisi4,43%
Uluğbek InoyatovHalk Demokrat Partisi4,02%
Abduşukur HamzayevÖzbekistan Ekoloji Partisi3,74%

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Özbekistan’da Mirziyoyev fark attı