Özbekistan’ın Desteğiyle Mezar-ı Şerif Havalimanı Yenilendi

featured

Afganistan’da Türklerin yoğun olarak yaşadığı Mezar-ı Şerif’te havalimanı Özbekistan’ın desteğiyle yenilendi. Yenilenen Mezar-ı Şerif Uluslararası Havalimanı’nın yeniden kullanıma açıldığı bildirildi.

Özbekistan Ulaştırma Bakanlığından yapılan açıklamada, Özbek tarafınca Afganistan’ın Mezar-ı Şerif Havalimanı’nın onarımını öngören teknik yardım projesinin tamamlandığı kaydedildi.

Açıklamada, söz konusu teknik yardım kapsamında Özbekistan tarafının Mezar-ı Şerif Havalimanı’nı restore ederek uçuş pisti, güç kaynağı, navigasyon ve meteorolojik ekipmanlarının onarımını gerçekleştirdiği belirtildi.

Onarım çalışmalarının ardından Mezar-ı Şerif Havalimanı’nda düzenlenen törene, Özbekistan Ulaştırma Bakanı İlham Mahmudov, Özbekistan Cumhurbaşkanı’nın Afganistan Özel Temsilcisi İsmatulla Ergaşev ve diğer Özbek yetkililer ile Afganistan’daki Taliban geçici hükümeti yetkililerinin katıldığı aktarıldı.

Açıklamada, Kasım 2021’de başlatılan teknik yardımın tutarı hakkında bilgi verilmezken proje kapsamında 30’dan fazla Özbek uzmanın 1 yıl boyunca Mezar-ı Şerif Havalimanı’nın teknik onarım çalışmalarında yer aldığı, ayrıca 80’den fazla Afganistanlı uzmanın da ulaştırma ve havacılık alanlarında Özbekistan’da eğitiminin gerçekleştirildiği anımsatıldı.

Törende konuşan Mahkamov, Mezar-ı Şerif Havalimanı’nın onarımının Afganistan’ın ekonomik kalkınmasına katkıda bulunacağını kaydederek Özbek yönetiminin, Afganistan’ın yeniden kalkınmasına verdiği desteği bundan sonra da sürdüreceğini dile getirdi.

Afganistan’daki Taliban geçici hükümetinin Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Şir Muhammed Abbas Stanekzai de söz konusu yardımdan dolayı Özbekistan Cumhurbaşkanı’na ve halkına teşekkür etti.

Törende, taraflar arasında havalimanı tesislerinin işletmeye alınması ve ekipmanların teslimine ilişkin belge imzalandı.

 

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Özbekistan’ın Desteğiyle Mezar-ı Şerif Havalimanı Yenilendi