• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

ÖZEL HABER: Esad Rejiminin Savaş Suçluları Listesi

featured

2011’den beri devam eden iç savaşta Esad rejimine mensup onlarca kişinin ismi savaş suçlarına karıştı. Sivil halkı bombalama, kimyasal gaz kullanma ve yargısız infaz gibi suçlara karışan bu kişiler, rejim lideri Beşşar Esad’ın yakın çevresini oluşturuyor.

Mahir Esad: Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın kardeşi olan Mahir Esad, rejimin en güçlü kozlarından biri olarak biliniyor. Savaşın başlamasıyla birlikte Cumhuriyet Muhafızları’na komuta etti ve savaşın ilk yılında gerçekleşen birçok katliamda parmağı olduğu iddia edildi. 2012’de bombalı bir saldırıda hayatını kaybettiği öne sürülse de ölmediği ve görevinin başında olduğu açıklandı. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün raporlarına göre, 2011’de başlayan savaşta gerçekleşen tüm savaş suçlarında en büyük paya sahip olmakla suçlanıyor.

                                       Beşşar Esad ve Mahir Esad

Fehd Casım el-Feric: Şu an Suriye Başbakan Yardımcılığı görevini yürüten el-Feric, iç savaş esnasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Savunma Bakanlığı görevlerinde bulundu. Sünni bir aileden gelen ve muhaliflere yönelik sert müdahaleleriyle bilinen el-Feric, Esad rejiminin en güvendiği komutanlardan biri.

                             Fehd Casim el-Feric

Ali Abdullah Eyyüb: Nusayri kökenden gelmesinden ötürü Esad ailesine yakınlığıyla bilinen Eyyüb, savaş başladıktan bir yıl sonra Genelkurmay Başkanlığı görevine geldi. Halep ve Lazkiye bölgelerinde muhaliflerle çatıştı ve adı çeşitli suçlara karıştı. Şu an Savunma Bakanlığı görevini yürütüyor ve İran ile olan ilişkileri koordine ediyor.

                                     Ali Abdullah Eyyüb

Talal Şefik Mahluf: Esad ailesine akraba olmasıyla bilinen Mahluf, iç savaş başladığı dönem gerçekleşen bazı barışçıl gösterileri kana buladı. Sonraki dönemde muhaliflere yönelik tavrını daha da sertleştirdi. Halep’te, Doğu Guta’da ve Şam’ın kırsalında gerçekleşen tüm katliamlarda komuta ettiği birliklerin payı olduğu iddia ediliyor.

                   Talal Şefik Mahluf ve Beşşar Esad

Ali Memlük: Suriye istihbaratının karanlık isimlerinden olan Memlük, Nusayri kökenlidir. Savaş öncesi dönemde Beşşar Esad’a muhalif olanları fişledi ve Lübnan’da bir dizi sabotaj faaliyetine girişti. Savaşın başlamasıyla birlikte rejim ordusunun işlediği suçları örtbas etmek için istihbarat faaliyetleri yürüttü. Günümüzde Ulusal Güvenlik Bürosu’nun başkanlığını yapıyor ve rejimin kara kutusu olarak biliniyor.

        Ali Memlük

Jamil el-Hasan: Suriye’de işlenen savaş suçlarının önemli bir kısmında adı geçen el-Hasan, Hava Kuvvetleri İstihbarat Dairesi’nin başkanlığını yapıyor. 2011’de patlak veren isyanlara sert müdahale etti, Kürt ve muhalif protestocuları işkenceden geçirdi. Şam, Hama, Halep ve Deyrizor gibi bölgelerde ele geçirdiği esirleri uluslararası insan haklarına aykırı olarak infaz ettiği iddia edildi. Halen görevini sürdürüyor ve Esad’a hizmet etmeye devam ediyor.

                                     Jamil el-Hasan

Süheyl el-Hasan: Esad ailesine yakınlığıyla bilinen çoğu subay gibi el-Hasan da Nusayri kökenden gelmektedir. Suriye İç Savaşı’nın başlamasının ardından Esad’a bağlılığını bildirdi ve muhaliflere yönelik yürütülen operasyonlara katıldı. Rejime sağladığı başarılar nedeniyle kısa sürede ordu içerisinde yükseldi. Adı 10’dan fazla katliama karıştı. Doğu Guta’da gerçekleşen ve yaklaşık 1.500 kişinin öldüğü katliamda bizzat görev aldı.

                                     Süheyl el-Hasan

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
ÖZEL HABER: Esad Rejiminin Savaş Suçluları Listesi