Papa’nın İlginç Ayasofya Anısı! İstanbul’dan Buruk Ayrılmıştı…

featured

Geçtiğimiz günlerde Ayasofya’nın ibadete açılması ve camii statüsü kazanmasıyla birlikte, yıllar önce Papa’nın Ayasofya’yı ziyareti esnasında dönemin dışişleri bakanı İhsan Sabri Çağlayangil ile yaşadığı diyalog akıllara geldi. O ziyarette, Papa ile Çağlayangil arasında nasıl bir diyalog geçmişti?

PAPA’NIN İBADETİNE MÜSAADE EDİLMEMİŞTİ

1967 yılında Papa VI. Paul, Türkiye gezisi sırasında Ayasofya Müzesi’ni gezerken İsa ve Meryem mozaiğini görünce eğilip yeri öper ve istavroz çıkarıp duaya başlamak ister. Neticede Ayasofya, Hristiyanlar için büyük önem arz etmektedir ve Papa da ibadet etmek istemektedir. Bunu gören ve gezi esnasında Papa’ya eşlik eden İhsan Sabri Çağlayangil, şu sözleri sarf ederek Papa’nın ibadet etmesini engeller:

“Ekselansları, bildiğiniz üzere Ayasofya yüce Atatürk’ün emriyle müzedir. Amacı gereği, bu müzede dini vecibelerin yerine getirilmesi için uygun bir ortam değildir, bir kez daha hatırlatmak isterim. Buyurun gezelim.”

Bunu duyan Papa, Çağlayangil’in uyarısını dikkate alıp ibadet hazırlıklarını keser. O dönem İstanbul’u gezen ve en önemli durağının Ayasofya olduğunu söyleyen Papa, İstanbul’dan buruk bir şekilde ayrılır…

 

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Papa’nın İlginç Ayasofya Anısı! İstanbul’dan Buruk Ayrılmıştı…