Paris Elçiliği’nden Türk Vatandaşlarına Seyahat Uyarısı

Paris Elçiliği'nden Türk Vatandaşlarına Seyahat Uyarısı

Fransa’da polis kontrolü sırasında vurularak ölen 17 yaşındaki Nahel’in cenaze töreni bugün yapıldı. Nahel’in ailesi ve arkadaşlarının katıldığı tören, basın ve genç gruplar arasında gerginlik yaşandı. Nahel’in ölümüne tepki gösteren binlerce kişi, dördüncü gecede de sokaklara döküldü. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkedeki şiddet olayları nedeniyle Almanya ziyaretini erteledi. Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği ise Türk vatandaşlarına seyahat uyarısında bulundu.

Fransa’da polis kurşunuyla hayatını kaybeden 17 yaşındaki Nahel için Nanterre’deki cenaze evinde ve Mont-Valerien mezarlığında tören düzenlendi. Törene katılan birkaç yüz kişi, Nahel’in fotoğraflarını taşıyarak “Adalet istiyoruz” sloganları attı. Cenaze töreni, Nahel’in ailesi ve arkadaşları tarafından katılımı yasaklanan genç gruplar ve basın arasında gergin bir atmosferde başladı.

Nahel salı günü Nanterre’de polis kontrolü sırasında aracında vurularak ölmüştü. Polis memuru, silahının kazara ateş aldığını söylemişti ancak olay anına ait video kaydı bunun doğru olmadığını ortaya çıkarmıştı. Polis memuru “kasten öldürmek” suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Nahel’in ölümü Fransa genelinde büyük tepki topladı. Binlerce kişi polis şiddeti ve ırkçılığa karşı protesto gösterileri düzenledi. Dördüncü gecede de devam eden şiddet olaylarında bin 300 kadar protestocu gözaltına alındı, bin 350 araç yakıldı, 234 bina hasar gördü ve 79 polis yaralandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkedeki isyan dalgası nedeniyle Almanya ziyaretini ertelemek zorunda kaldı. Macron’un Alman mevkidaşı Frank-Walter Steinmeier’ı telefonla arayarak ülkesindeki durum hakkında bilgilendirdiği ve pazar günü yapılması planlanan ziyareti ertelediği bildirildi. Macron cuma günü de Brüksel’deki Avrupa Birliği zirvesini sona ermeden terk etmiş ve Fransa’daki ayaklanmalarla ilgili bir kriz toplantısına başkanlık etmek üzere Paris’e dönmek için basın toplantısını iptal etmişti.

Fransa İçişleri Bakanlığı cuma akşamından itibaren otobüs ve tramvayların akşam 9’dan sonra durdurulmasını istedi. Bazı belediyeler de sokağa çıkma yasağı ilan etti. Polis ve jandarmadan oluşan 45 bin kişilik güvenlik gücü seferber edildi.

Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği Fransa’da yaşayan ve bu ülkeye seyahat etmeyi planlayan Türk vatandaşlarına yönelik uyarıda bulundu. Büyükelçilikten yapılan açıklamada, “Sözkonusu olaylar dikkate alınarak, başta Paris olmak üzere, Fransa’da bulunan vatandaşlarımızın veya Fransa’ya seyahat edecek vatandaşlarımızın azami teyakkuzu göstermeleri ve olası gösteri alanları ile yakın çevreden uzak durmaları, muhtemel olayların gelişimini yerel makamlar ile Paris Büyükelçiliğimiz ve Başkonsolosluğumuzun duyuruları üzerinden düzenli şekilde takip etmeleri tavsiye edilmektedir.” denildi.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Paris Elçiliği’nden Türk Vatandaşlarına Seyahat Uyarısı