Putin: “18. yüzyılda Ukrayna şehirlerini, Karadeniz kıyısını Türklerden biz koruduk.”

featured

Rusya Devlet Başkanı Putin: “18. yüzyılda Ukrayna şehirlerini, Karadeniz kıyısını Türklerden biz koruduk.” dedi. Putin halka sesleniş konuşması yaptı. Putin, “Donbas’taki durum kritik şiddetli bir hal aldı. Donbas tarihsel olarak Rusya’nın bir parçasıdır. Ukrayna Rusya için sadece komşu bir ülke değil aynı zamanda tarihin bir parçasıdır.

“Ukrayna’ya gerçek “dekomünizasyonun” ne olduğunu göstermeye hazırız.”

Ukraynalılar yoldaşlarımız ve akrabalarımızdır. Modern Ukrayna, tarihi bölgelerinin bir kısmının reddedilmesi nedeniyle tamamen Rusya tarafından oluşturuldu. Kimse oradaki sakinlere bir şey sormadı. Lenin devlet kurma ilkelerinde hatalıydı. Ukrayna geçmişini reddediyor ve sonuçlarına katlanıyor. Sovyetler Birliği’nden ayrılan cumhuriyetlerin bağımsızlık ilanı temele konulan bir mayındı. Ukrayna’ya gerçek “dekomünizasyonun” ne olduğunu göstermeye hazırız.

Ukrayna dış güçlerin kontrolü altındadır. Ukrayna, ABD’nin kolonisidir ve hükümetin başında da kuklalar vardır. Ukrayna’nın nükleer silah geliştirme planı kabul edilemez. Ukrayna’nın nükleer silah sahibi olması Rusya için tehdit olur. Bir ülkenin kendi güvenliğini alırken başka ülkelerin güvenliğini tehdit etmemelidir. Ukrayna şu anda bizim güvenliğimizi tehdit ediyor.

“NATO barışçıl ve savunma ile ilgili bir yapıdır.”

ABD gözünü Kırım’a dikmiş ama halk buna karşı gelmiştir. Bize şunu inandırmaya çalışıyorlar. NATO barışçıl ve savunma ile ilgili bir yapıdır. NATO’nun gerçek hedeflerini hepimiz biliyoruz. Güvenlik endişelerimizi göz ardı ettiler. NATO artık doğrudan Rusya’nın kapılarına ulaşmıştır. Askeri olarak Rusya’ya karşı tehdidin çok taraflı olarak arttığını görüyoruz. Anti balistik füzeleri var. Denizaltılardan bile fırlatılabilen füzeleri var. 35 dakikalık, 7-8 dakikalık füzeler var. 5 dakikada hedefe ulaşabilen hipersonik füzeleri var. Yani bizim boğazımıza bıçak dayamışlar.

“Rusya güvenliğini sağlamak için gerekli adımları atmaya hazırdır.”

NATO ve ABD taleplerimizi görmezden geldi. Her şartta yaptırımları uygulayacaklarını düşünüyorum. Amaçları Rusya’nın gelişimini kısıtlamak olacaktır. Bunu geçmişte de yaptılar. Temel prensiplerimiz konusunda diyalog sonuç vermediğinden Rusya güvenliğini sağlamak için gerekli adımları atmaya hazırdır. Donbas’taki konuya gelecek olursak buradaki sorunun barış konusunda gereken adımların atılmadığını görüyoruz. Bir gün geçmiyor ki çatışma olmasın.

Rusya Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü tanımak için her şeyi yaptı. BM’nin 2202 numaralı maddesini uygulamak için her şeyi yaptı. Kiev rejimi saldırgandır ve 2014 yılındaki darbeyle kurulmuştur. Donbas krizini askeri operasyon dışında çözme girişimi yoktu. Bu nedenle Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri’ni tanıma kararını onaylıyorum. Buradaki askeri saldırıların sona erdirilmesi için bu kararı açıklıyorum. Buradaki Rus vatandaşlarına desteğimi açıklıyorum.” ifadelerini kullandı.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Putin: “18. yüzyılda Ukrayna şehirlerini, Karadeniz kıyısını Türklerden biz koruduk.”