Putin, Ukrayna işgalini başlattı mı ?

featured

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna işgalini başlattı mı?  Putin, ülkesinin Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlısı silahlı milislerin kontrol ettiği Donetsk ve Luhansk bölgelerini bağımsız bir devlet olarak tanıdığını açıkladı.

Bydno’nun haberine göre; Haftalardır gündemi meşgul eden Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceği haberleri, bu gelişme ile farklı bir boyut kazandı. Moskova, bu tanıma ile birlikte artık bu bölgelerin Ukrayna’nın parçası olmadığını resmen kabul etmiş oldu. Bu gelişme de Rusya’nın tıpkı 2008 yılında Gürcistan’da (Güney Osetya ve Abhazya) yaptığı gibi bölgeye asker konuşlandırma ve de facto devletleri ekonomik yönden desteklemesi ile sonuçlanacak. Zaten Putin’in açıklamasının üzerinden çok geçmeden Moskova’nın ‘Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri’nde barışı koruma görevi üstleneceği, farklı ajansların aktardığına göre Rus askerlerinin bölgeye girişinin başladığı belirtildi.

Ukrayna’yı “Amerikan kolonosi” olmakla suçlayan Putin, Ukrayna‘yı gerçek bir ulus olarak görmediğini belirtti. Ukrayna’nın Sovyetler Birliği’nden kalan altyapı ile kolay bir şekilde nükleer silah geliştirebileceğini söyleyen Putin’in en dikkat çekici ifadelerinden birisi de “Ülkelere SSCB’den ayrılma hakkı vermek, temeline döşenen bir mayındı.” açıklaması oldu. (Adeta ABD öncülüğündeki NATO’ya meydan okuyan Putin’in, daha önce farklı platformlarda dile getirdiği gibi bir kez daha eski Sovyet topraklarındaki hak iddiası, Orta Asya’daki Türk Devletleri başta olmak üzere birçok ülke açısından tehdit oluşturuyor.)

Genel hatlarıyla dün akşamki gelişmeleri takip ettiğimizde, özellikle ABD ve Avrupa Birliği’nin, 2014 yılında Kırım’ın Rusya tarafından ilhak edildiği dönemde olduğu gibi çaresiz kalıp olanları ‘çekirdek çitleyerek’ izlemesi, Batı’nın acizliğini ve Ukrayna konusundaki pasif politikalarının sonuçlarını bizlere gösterdi. Putin’in adımı, Avrupa’nın gururla öne çıkardığı Eylül 2014’te savaşı durduran ve Rusya’nın tanıdığı iki bölgenin özerk olmasının önünü açan Minsk Protokolü’nü de çöpe attı. Batı’nın yaptırım tehditlerine tehditlerle cevap veren Putin, kendi içerisinde birlik olamayan Avrupa Birliği’nin kırılgan yapısını ve ABD ile Avrupa arasındaki güvenlik politikası farklılıklarını çok iyi kullandı.

Her zaman yaptığım gibi geriye çekilip olayları uzaktan izlediğimde, sanki haftalardır bizim gözlerimize sokulan haberler, aslında şu anki tabloyu hafifletmek için yaşanmış gibi. Mesela hâlâ “Rusya Ukrayna’yı işgal edebilir” başlığı servis ediliyor farklı ajanslarda. Anlaşılamayan şu ki Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü kabul etmeyen Rusya, zaten dünkü karar ile ülkenin doğusuyla birlikte Ukrayna işgalinin ilk adımını atmış oldu. Hem de tüm dünyanın gözleri önünde.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Putin, Ukrayna işgalini başlattı mı ?