Putin ve Afrika Ülkelerinin Liderlerinden Ortak Bildiri

Putin ve Afrika Ülkelerinin Liderlerinden Ortak Bildiri

Rusya ve Ukrayna arasındaki krizin çözümü için yedi Afrika ülkesinin liderleri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Kremlin, 28 Temmuz’da St. Petersburg’ta gerçekleşen toplantının ardından ortak bir bildiri yayınladı.

Bildiride, 17 Haziran’da yapılan ilk görüşmede iki ülke arasında tutuklu değişimi ve çocuk hakları gibi insani konularda ilerleme kaydedildiği belirtildi. Ayrıca, tarafların bu konularda çalışmaya devam edecekleri ifade edildi.

Bildiride ayrıca, Rusya’nın tahıl ve gübre ihracatına yönelik yaptırımların kaldırılması çağrısı yapıldı. “Liderler, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekterliğinin 22 Temmuz 2022’de İstanbul’da kabul ettiği Karadeniz Girişimi’nin tümüyle uygulanmasının devamının sağlanması için Rus tahıl ve gübre ihracatının önündeki engellerin kaldırılması için somut adımlar atılması çağrısında bulundu” denilen bildiride, Avrupa Birliği’ndeki bazı limanlarda bekletilen 200 bin ton Rus gübresinin Afrika’ya ücretsiz olarak gönderilmesi için BM’nin harekete geçmesi gerektiği vurgulandı.

Bildiride son olarak, “Liderler, barışa giden yolu açmak için Afrika barış girişimi konusunda görüşmeleri sürdürme konusunda anlaştılar” ifadesine yer verildi.

Toplantıya Rusya Devlet Başkanı Putin’in yanı sıra Güney Afrika, Kongo, Mısır, Senegal, Uganda liderleri, Afrika Birliği Dönem Başkanı ve Komorlar Devlet Başkanı Azali Assoumani ile Zambiya Dışişleri Bakanı katıldı. Ortak bildiri de bu toplantıda imzalandı.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Putin ve Afrika Ülkelerinin Liderlerinden Ortak Bildiri