Ruslan Zeytullayev Hakkında Hüküm Verildi!

featured

Kırım Tatarlarına haksız muameleyi protesto etmek amacıyla 4 Nisan tarihinde süresiz açlık grevini başlatan Zeytullayev, bugünden itibaren açlık grevine son vereceğini söyledi.

Rusya’nın Rostov-Na-Donu şehrindeki Kuzey Kafkasya Askeri Mahkemesi, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da tutuklanıp yasadışı olarak Rusya’da yargılanan Kırım Tatarı Ruslan Zeytullayev’i 12 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Konuyla ilgili bilgi veren gazeteci Vladislav Ryazantsev Facebook sayfasında, “Kuzey Kafkasya Askeri Mahkemesi, Kırım’da  “Hizb-ut Tahrir hücresi” kurmakla suçlanan Kırım Tatarı Ruslan Zeytullayev’i 12 yıl hapis cezasına çarptırdı. Zeytullayev’i desteklemek için 20’den fazla kişi geldi” diye yazdı.

Bunun yanı sıra gazeteci, Zeytullayev’in 22 gündür devam ettiği açlık grevinde bugün son vereceğini bildirdi.

Rusya’da yasak olan “Hizb-ut Tahrir davası” kapsamında yargılanan Ruslan Zeytullayev, Rüstem Vaitov, Nuri Primov ve Ferrat Sayfullayev ile birlikte 2015 yılının Ocak ayında gözaltına alındı ve Rusya Ceza Kanunu’nun 205.5. Maddesini (Rus mevzuatına göre terör örgütü olarak kabul edilen bir teşkilatın faaliyetlerini düzenlemek ve böyle örgütün faaliyetlerinde yer almak) ihlal etmekle suçlanıyorlar. Ruslan Zeytullayev “uluslararası terör örgütü” organizatörü olmakla suçlanırken diğer Müslümanlar bu örgütün üyeleri olmakla itham edildiler.

Rusya’nın Rostov-Na-Donu şehrinde bulunan Kuzey Kafkasya Askeri Mahkemesi’nin 7 Eylül tarihinde, Rusya tarafından işgal edilen Akyar’da (Sivastopol) sözde Hizb-ut Tahrir davası kapsamında gözaltına alınarak 2 yıldır tutuklu bulunan ve Rusya’da yargılanan Ruslan Zeytullayev, Rüstem Vaitov, Nuri Primov ve Ferrat Sayfullayev olmak üzere 4 Kırımlı Müslüman hakkında hüküm verdiği bildirilmişti. Rus mahkemesi, “Hizb-ut Tahrir hücresi” kurmakla suçlanan Akyarlı Ruslan Zeytullayev’e 7 yıl hapis cezası, Rüstem Vaitov, Nuri Primov ve Ferrat Sayfullayev’e ise beşer yıl hapis cezası verildi. Kırımlı Müslümanların avukatları, mahkeme kararını temyiz etmeyi planlıyor.

Ardından Rus işgali altında bulunan Kırım’daki sözde savcı, hakkında 7 yıl hapis cezası kararı çıkarılan Ruslan Zeytullayev ile ilgili mahkeme kararını temyiz etti. Sözde savcı, hakimlerin Zeytullayev hakkında oldukça hafif karar verdiğini, kendisinin talep ettiğinden daha kısa süreli bir ceza verdiklerini ileri sürdü.

Bundan önce Kırımlı Müslümanların avukatı Emil Kurbedinov, sözde savcının, Ruslan Zeytullayev’e 17 yıl, Ferrat Sayfullayev’e 8 yıl, Rüstem Vaitov ve Nuri Primov’a 7’şer yıl hapis cezası verilebileceğini bildirmişti.

Rusya Yüksek Mahkemesi, 27 Aralık tarihinde düzenlediği duruşmada, Sivastopol’de “Hizb-ut Tahrir hücresi” kurmakla suçlanan Akyarlı Ruslan Zeytullayev hakkında çıkarılan 7 yıl hapis cezasını iptal ederek davayı, yeniden bakılması için Rusya’nın Rostov-Na-Donu şehrinde bulunan Kuzey Kafkasya Askeri Mahkemesi’ne geri gönderdi.

Ruslan Zeytullayev, Kırım Tatarlarına haksız muameleyi protesto etmek amacıyla 4 Nisan 2017 tarihinde süresiz açlık grevini başlattı.

14 Nisan tarihinde Zeytullayev ile görüşebilen avukat Emil Kurbedinov, siyasi tutuklu Ruslan Zeytullayev’in, ilan ettiği açlık grevi sonucunda sağlık durumunun kötüleşmesinden dolayı ambulans çağrıldığını bildirdi. Kurbedinov, açlık grevinin 10. gününde Zeytullayev’in 6 kilo zayıfladığı ve zorla konuştuğunu anlattı.

Bunun dışında Ukraynalı konsolosların Ruslan Zeytullayev ile görüşmesine izin verilmiyor. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna konsolosunun Ukrayna vatandaşı ile görüşmesi sağlanması talebiyle Rusya Federasyonu’na protesto notası gönderdi.

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi ve Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 18 Nisan’da, Ruslan Zeytullayev’a seslenerek Rusya’daki kanunsuzluğa dikkat çekebildiğini, bundan dolayı açlık grevine son verme çağrısında bulundu.

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, “Tabii ki açlık grevi ilk önce, belirli bir sorun bağlamında kendisine karşı gerçekleştirilen kanunsuzluğa dikkat çekmeye yönelik. Zeytullayev bir şeylere ulaşabildi, kamuoyu konuyu öğrendi. Ama bu açlık grevi, vicdanı uyandırmaya yönelik, ancak Rusya denen ülkenin, en azından bu ülkenin yönetiminin vicdanı yok. Bundan dolayı açlık grevi belirli sınıra kadar sürdürülmeli, orada ölmeye gerek yok.” diye kaydetti.

Sosyal ağlarda Zeytullayev’e destek kampanyaları yapıldı.

Kaynak:Kırım Haber Ajansı (QHA)

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Ruslan Zeytullayev Hakkında Hüküm Verildi!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.