Rusya’da Wagner İsyanı Sona Erdi: Prigojin Belarus’a Yerleşecek

Rusya’da Wagner İsyanı Sona Erdi: Prigojin Belarus’a Yerleşecek

Rusya’da özel güvenlik şirketi Wagner’in lideri Yevgeniy Prigojin, ülkenin askeri yönetimine karşı başlattığı silahlı isyanı “Rus kanı dökülmesini önlemek için” bitirdiğini açıkladı. Prigojin, Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko’nun arabuluculuğuyla Kremlin ile varılan anlaşma gereği Belarus’a yerleşeceğini ve kendisine bağlı Wagner savaşçılarının cezalandırılmayacağını duyurdu.

Prigojin, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik savaşında Wagner güçlerinin büyük kayıplar vermesinden sorumlu tuttuğu Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov’u devirmek için 23 Haziran’da Rostov kentinde silahlı bir kalkışma başlatmıştı. Wagner güçleri Moskova’ya doğru ilerlerken Rus ordusu ve güvenlik güçleriyle çatışmaya girmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise yaşananları “vatana ihanet” olarak nitelemiş ve Prigojin’i “ülkeyi arkadan bıçaklamakla” suçlamıştı. Putin, durumun zorlu olduğunu belirtmiş ve Rusya’yı savunmak için her şeyi yapma vaadinde bulunmuştu.

Ancak Belarus lideri Lukaşenko’nun arabuluculuk teklifiyle taraflar arasında bir uzlaşı sağlandığı bildirildi. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Lukaşenko’nun Putin’in onayıyla arabuluculuk yapmayı teklif ettiğini ifade etti. Peskov, Prigojin hakkında silahlı isyan suçlamasıyla açılan ceza davasının düşürüleceğini, Prigojin’in Belarus’a yerleşeceğini ve isyana katılan Wagner savaşçılarının (daha önce) Rusya’ya yaptıkları hizmetlerden dolayı herhangi bir cezaya çarptırılmayacaklarını söyledi.

Prigojin ise sosyal medyada yaptığı açıklamada, “Gerilimi azaltmak ve Rus kanı dökülmesini önlemek amacıyla” söz konusu adımı attığını bildirdi. Prigojin, kendisine bağlı ağır silahlara sahip savaşçılarla birlikte dün ele geçirdikleri Rostov kentinden ayrılacağını duyurdu.

Wagner Grubu 2014 yılında başlayan Donbas Savaşı sırasında kuruldu. Eski askerler, tutuklular ve gönüllü kişilerden oluşan bu askeri grup Rus ordusuna bağlı şekilde başta Ukrayna olmak üzere Rusya’nın dahil olduğu Suriye İç Savaşı, İkinci Libya İç Savaşı gibi çatışma bölgelerinde vekil güç olarak öne çıktı. Mali, Burkina Faso, Orta Afrika Cumhuriyeti gibi ülkelerde Rus ordusunun direktifleri doğrultusunda çatışmalara dahil oldu.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Rusya’da Wagner İsyanı Sona Erdi: Prigojin Belarus’a Yerleşecek