Rusya’nın isminin değiştirilmesi için Ukrayna’da imza kampanyası başlatıldı

featured

Rusya’nın isminin değiştirilmesi için Ukrayna’da imza kampanyası başlatıldı. Bir seneden fazladır Rusya ile savaş halinde olan Ukrayna’da, Rusya’nın isminin değiştirilmesi için imza kampanyası başlatıldı.
Kampanya, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski tarafından da ilgi çekici bulundu.

İmza kampanyasında Rusya’nın isminin “Muskovy” olarak değiştirilmesi önerildi. Muskovy isminin kökeni 13. yüzyıla kadar uzanıyor ve günümüz Rusyası’nın kuzeybatısındaki geniş düzlükleri tarif etmek için kullanılıyor.

İmza kampanyası Ukrayna’nın, Rusya’nın ortaya koyduğu tarihsel köken anlatısını zayıflatma çabalarının bir parçası olarak görülüyor. Tarihsel tartışmalar doğu Slavlarının ilk devleti olan Kiev Knezliği’nin resmi mirasçısı olarak Rusya’nın mı yoksa Ukrayna’nın mı görüleceği ekseninde devam ediyor.

Zelenski’den destek Rusya’dan tepki

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski kampanyayla ilgili ilk açıklamasında, konunun tarihsel ve kültürel olarak dikkatli bir şekilde incelenmesi gerektiğini söyledi.

Zelenski, “Ukrayna Başbakanı’ndan bilimsel kurumların da katılımıyla konunun kapsamlı bir şekilde incelenmesini, ardından sonuçlarla ilgili bana ve kampanyanın yaratıcısına bilgi vermesini istedim” şeklinde konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova konuyla ilgili, “Bu Ukrayna’dan “anti-Rusya” yaratma girişiminin bir diğer kanıtı” diye konuştu.

İmza metninin yazarı Valeriya Şakhorostova, isim değişikliğinin Rusya’nın ortak soyla ve Kiev Knezliği’nin tarihiyle ilgili yanlış anlatılarına zarar vereceğini söyledi.

Şakhorostova metinde, “Yabancılar için Rus, Russia, Russie ve Russland isimleri neredeyse eş anlamlı görülüyor. Sanki bir devletin zamanla değişen isimleri veya başka bir dile tercüme edilmiş hali gibi. Bu durum uluslararası seviyede kafa karışıklığı yaratıyor. Rusya’nın Rus olarak sunulduğu kurgusal kitaplar yazıldı, filmler çekildi. Bu kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Çar I. Petro (Büyük Petro) 1721’de Moskova Krallığı’nın adını Rus İmparatorluğu olarak değiştirmişti. İsveç’le yapılan savaşı kazanan 1. Petro, bugünkü Ukrayna topraklarının büyük bir kısmını kzanmış ve birçok tarihi eseri Kiev’den Rusya’ya taşımıştı.

Ancak bazı Rus tarihçiler bunu reddediyor ve Moskova Krallığı’nın ismini Rus Krallığı olarak değiştiren kişinin Çar Ivan Grozny (Korkunç Ivan) olduğunu savunuyor.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Rusya’nın isminin değiştirilmesi için Ukrayna’da imza kampanyası başlatıldı