Sağlık Bakanı’ndan Covid-19’un Yeni Varyantı Eris Açıklaması

Sağlık Bakanı'ndan Covid-19'un Yeni Varyantı Eris Açıklaması

İngiltere’de, koronavirüsün yeni bir varyantı olan Eris’in (EG.5.1) hızla yayıldığı bildirildi. Bu varyant, Covid-19’un Omicron varyantının bir alt türevi olarak tanımlanıyor ve aşılara karşı daha dirençli olabileceği düşünülüyor. Eris varyantının Türkiye’de görülüp görülmediği ise merak konusu oldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu konuda yaptığı açıklamada, Türkiye’de Eris veya benzeri bir varyantın tespit edilmediğini söyledi. Koca, “Bu görülen varyantlar sakın bizi endişelendirmesin ve kapandığımız dönemlere geçme gibi bir durum söz konusu değil” dedi. Bakan Koca, Covid-19’un giderek mutasyonlarla etkinliği azalan bir varyant dönemine girdiğini de şu sözlerle belirtti: “Hala Covid görülüyor. Bu dönemde giderek mutasyonlarla, etkinliği daha da azalan bir varyant dönemi görüyoruz”.

Eris varyantının belirtileri nelerdir?

Eris varyantının belirtileri, Covid-19’un diğer varyantlarıyla benzerlik gösteriyor. Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, yorgunluk, hapşırma, boğaz ağrısı, öksürük ve koku alma duyusunda değişiklikler en sık görülen semptomlar arasında sayılıyor. Eris varyantından korunmanın en iyi yolu ise maske takmak, sosyal mesafeye dikkat etmek ve semptomlar ortaya çıkarsa test yaptırmak ve izolasyona girmek.

Eris varyantı nerede ortaya çıktı?

Eris varyantı, ilk olarak 2022’nin sonlarında Afrika’da keşfedildi ve o zamandan beri dünya çapında yayıldı. Şu anda 51 ülkede görülen bu varyant, ABD’de vakaların beşte birini oluşturuyor. İngiltere’de ise her yedi Covid-19 vakasından birinin Eris varyantına bağlı olduğu bildiriliyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bu varyantı “izlenen varyantlar” listesine ekledi ve durumu yakından takip ettiğini duyurdu.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Sağlık Bakanı’ndan Covid-19’un Yeni Varyantı Eris Açıklaması