Seçim barajı yüzde 7’ye düşüyor

featured

Seçim barajı yüzde 7’ye düşülüyor. Seçim barajını yüzde 7’ye düşürecek düzenlemenin de yer aldığı Seçim Kanunu teklifi Meclis’e geldi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı, yeni seçim barajı kanun teklifini, TBMM Başkanlığı’na sunduklarını bildirdi. Teklif kabul edilirse, seçim barajı yüzde 7’ye düşecek, seçimlere katılabilmek için Meclis’te grup kurmak yeterli sayılmayacak.

Bu kapsamda hazırlanan Milletvekili Seçimi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, AKP Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız tarafından Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı, seçim barajının düşürülmesini de içeren kanun teklifini, TBMM Başkanlığı’na sunduklarını bildirdi. Yazıcı, “15 maddelik yasa teklifiyle yüzde 10 olan seçim barajını yüzde 7 olarak teklif ediyoruz. Siyasi partilerin TBMM’de grup kurma şartını kaldırıyoruz” dedi.

15 maddelik teklif AKP ve MHP’nin ortak imzasıyla verildi. Teklif kabul edilirse seçim barajı yüzde 7’ye düşürülecek. Seçimlere katılabilmek için Meclis’te grup kurmak yeterli sayılmayacak, örgütlenmesini yeterli oranda tamamlayan partiler seçimlerde yer alabilecek.

Teklifle, ittifakı oluşturan partilerin çıkaracağı milletvekili sayısı, seçim bölgesinde ittifak içinde elde ettiği oy sayısı esas alınarak, D’Hondt uygulamasıyla belirlenecek.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Meclis’te seçim kanunu teklifinin detaylarını açıkladı.

Yazıcı’nın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

  • “Teklifin birinci maddesinde ülke seçim barajını 7’ye indirilmesini teklif ediyoruz. İkinci madde ile ittifakın aldığı oy toplamı, ülke barajını geçtiği takdirde seçim bölgelerinde milletvekili hesabı ve dağılımı ittifaktaki her partinin oy sayısı dikkate alınarak bu maddenin 3. fıkrasına göre yapılır. Bunu öneriyoruz.”
  • “Teklifimizin 5. maddesi ile 238 sayılı kanunun 15. maddesinde düzenlenen il seçim kuruluna ilişkin yeni bir düzenleme öneriyoruz. Bu düzenlemeye göre, il seçim kurulu başkan ve üyeleri ile yedek üyelerini birinci sınıfa ayrılmış hakimler arasından kura çekmek suretiyle belirlenmesi için bir düzenleme getiriyoruz. Birinci sınıfa ayrılmış hakim yoksa kıdem esasına göre düzenleme getiriyoruz. Teklifin 6 maddesi ile benzer düzenlemeyi ilçe seçim kurulları için öneriyoruz.”
  • “Teklifin 8. maddesi ile yapılacak seçimlerde yerleşim yeri adresine göre oluşturulan 1 yıl önceki adres için güncelleme işlemi yapılır diyoruz.
  • Teklifin 9. maddesi ile adresi kapanmış olması sebebiyle adres kayıt sisteminde gözükmeyenler en son kayıt olan adresine göre seçmen kayıt edilir diyoruz. Vatandaşın kütükten düşmesini önlemeyi hedefliyoruz. Teklifin 10. maddesi ile adres kapanması sebebiyle adres kayıt sistemlerinde gözükmeyenler için ‘en son seçmen olduğu’ ibaresini ekliyoruz.”
  • “Teklifin 11. maddesi ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyum düzenlemesi yapıyoruz. Burada 65. maddedeki Başbakan ve Bakanlara ilişkin yasakları, Bakanlara diye düzenliyoruz. Gene Başbakan sözünü madde metninden çıkarıyoruz. Teklifin 12. maddesi ile 2972 sayılı mahalli idareler ile mahalle muhtarlıkları seçimi kanununun 32. maddesine şu fıkrayı öneriyoruz; seçim soncuna göre, ilk sırada yer alan muhtar adayı seçilme yeterliliğine sahip olduğunu en geç 1 ayda belgelenmesi halinde mazbata verilir, o süreçte getirilmezse 2., 3. ve devam ediyor, bu da muhtar seçimlerinin yanlış uygulama ile yenilenmesi uygulamasını kaldırmayı hedefliyor.”

Cumhur İttifakı’nın ortağı BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, yüzde 7 baraja karşı çıkıyor. Destici, AKP ve MHP’nin anlaştığı yüzde 7’lik seçim barajına tepki göstererek, “İttifak ortakları olarak bir araya geleceğiz. Ama bu haliyle kalırsa ben teklife oy vermem” demişti. Destici, daha önce de ittifak sisteminde barajın bir öneminin kalmadığını, yüzde 3 olması gerektiğini dile getirmiş, yüzde 5 olmasına da olumlu bakacaklarının mesajını vermişti.

Daha önce barajın düşürülmesinin, MHP’nin oylarındaki gerilemeyle ilgili olduğu yorumları yapılmıştı. Mevzuata göre seçim kanunlarındaki değişikliklerin, uygulanabilmesi için seçimden en az 1 yıl önce yapılması gerekiyor.

Daha fazla haber için : www.sabithaber.com

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Seçim barajı yüzde 7’ye düşüyor