Sedad Hakkı Eldem Kimdir?

Sedad Hakkı Eldem Kimdir?

Google, Türk mimarlık tarihinin önemli isimlerinden biri olan Sedad Hakkı Eldem’in 115. yaş gününü özel bir doodle tasarımıyla kutladı. Doodle tasarımına tıklayan kullanıcılar, Sedad Hakkı Eldem’in hayatına dair çeşitli bilgileri keşfetme fırsatı buldu. Peki, Sedad Hakkı Eldem kimdir?

Google, Türk mimarlığının önde gelen isimlerinden biri olan Sedad Hakkı Eldem’in yaş gününü unutmadı ve bu özel günü doodle tasarımıyla anma geleneğini sürdürdü. Doodle tasarımını gören kullanıcılar, Sedad Hakkı Eldem’in hayatına dair önemli detaylara ulaşabildi. İşte Google’ın özel doodle tasarımı ile anılan Sedad Hakkı Eldem hakkında bilgiler…

Mimar Sedad Hakkı Eldem Kimdir?

Sedad Hakkı Eldem Kimdir?

20 Aralık 1908 tarihinde İstanbul’da doğan Mimar Sedad Hakkı Eldem, Türk mimarlık tarihinde önemli bir figürdür. Babası İsmâil Hakkı Bey, Marsilya, Zürih ve Münih’te başkonsolos olarak görev yaparken, annesi Azize Galip Hanım ise Osman Hamdi Bey’in kardeşi Galip Edhem Bey’in kızıdır. Sedad Eldem, Osmanlı aristokrat ailesinin soyundan gelen Sadrazam İbrahim Edhem Paşa’nın büyük torunudur.

Sedad Hakkı Eldem’in çocukluğu, babasının diplomatik görevi nedeniyle Avrupa şehirlerinde geçti. Fransızca ilköğrenim ve Almanca lise eğitimi aldıktan sonra 1924 yılında İstanbul’a döndü. 1928’de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi mimarlık bölümünden mezun oldu. Ardından 1932’de kendi mimarlık bürosunu açtı ve aynı zamanda Güzel Sanatlar Akademisi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. Emekli oluncaya kadar, 1978 yılına kadar, Akademi’de öğretim üyeliği görevini sürdürdü.

Sedad Hakkı Eldem, Osmanlı dönemi evleri ve 18.-19. yüzyıl saray ve köşkleri üzerine yaptığı çalışmalarla tanınır. Ayrıca klasik Osmanlı mimarisi konusundaki araştırmaları ve geleneksel motiflerin modern mimaride kullanılmasına öncülük etmesiyle bilinir. 1941-1945 yılları arasında Eski Eserleri Muhafaza Encümeni’nde ve daha sonra 1962-1978 yılları arasında Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nda görev aldı. Aynı zamanda Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) temsilcisi olarak görev yaptı ve 1986’da Uluslararası Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü kazandı. Sedad Hakkı Eldem, 7 Eylül 1988 tarihinde İstanbul’da vefat etti ve Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Sedad Hakkı Eldem Kimdir?