• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

Şevket Mirziyoyev, Orta Asya ve AB Arasındaki İşbirliğinin Sürekli Derinleştirilmesi Çağrısında Bulundu

Şevket Mirziyoyev, Orta Asya ve AB Arasındaki İşbirliğinin Sürekli Derinleştirilmesi Çağrısında Bulundu

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Astana’da “Orta Asya – Avrupa Birliği” formatında heyet başkanları toplantısına katıldı.

Toplantıya Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasim-Jomart Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadir Japarov, Tacikistan Cumhurbaşkanı Emomali Rahmon ve Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Khojamirat Geldimiratov da katıldı.

Gündeme uygun olarak, siyasi diyaloğun geliştirilmesi, bölgeler arası ilişkilerin genişletilmesi, ticari-ekonomik işbirliği ve kültürel-insani alışverişin etkinleştirilmesi için beklentiler tartışıldı.

Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev yaptığı konuşmada, Yeni Özbekistan’daki geri dönüşü olmayan reformların temel önceliğinin, etkin piyasa mekanizmalarına, yüksek yaşam standardına ve konforlu yaşam koşullarına sahip güçlü bir hukuk devleti kurmak olduğunu kaydetti.

“Başarılarımızla sınırlı değiliz ve yeni gelişmelerin ölçeğini genişletmeyi hedefliyoruz. Burada her şeyden önce hukukun koşulsuz önceliğinden, sivil toplum kuruluşlarının kapsamlı desteğinden, insan hakları ve cinsiyet eşitliğinin sağlanmasından, ifade ve inanç özgürlüğünden bahsediyoruz” dedi.

Ekonomik alanda bundan böyle girişimciler için en uygun koşulların yaratılmasına, yolsuzlukla tavizsiz mücadeleye, rekabetin ve yenilikçi iş ortamının geliştirilmesinin teşvik edilmesine devam edileceği kaydedildi.

İyi komşuluk ve bölgesel ortaklığın teşvik edilmesine özel önem verildi.

Şevket Mirziyoyev, “Ortak çabalar sonucunda Orta Asya’da tamamen yeni bir siyasi ortam yaratıldığını ve on yıllardır biriken ve kimsenin çözüleceğine inanmadığı pek çok sorunun birkaç yıl içinde ortadan kalktı” diye ekledi.

Başkan, bölgenin Avrupa Birliği ile işbirliğinin tutarlı bir şekilde derinleştirilmesi çağrısında bulunurken, bu konuda bir dizi önceliğe işaret etti.

Her şeyden önce, ticari ve ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi ile ilgili karmaşık çözülmesi gereken sorunlar olarak şunlar vurgulandı:

  • Endüstriyel ürünlerin yüksek Avrupa standartlarına ve teknik düzenlemelere uygunluğunu sağlamak;
  • AB pazarlarına erişim için en etkili ulaşım ve lojistik koridorlarının oluşturulması, mevcut kısıtlamalar dikkate alınarak, her şeyden önce, Trans-Hazar multimodal rotasının geliştirilmesi;
  • Orta Asya ülkelerinden gelen ürünlerin Avrupalı ​​tüketiciler arasında tanınması ve satın alınması için ortak pazarlama araştırmaları ve hedefli etkinlikler ve promosyonlar yapmak;
  • Avrupa yatırım ve teknolojisine olan büyük ihtiyacı karşılamak.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Şevket Mirziyoyev, Orta Asya ve AB Arasındaki İşbirliğinin Sürekli Derinleştirilmesi Çağrısında Bulundu