Sezar Yasası Yürürlükte! ABD’den Esad’a Ağır Yaptırım

featured

ABD tarafından gelecek hafta 17 Haziran 2020’den itibaren yürürlüğe sokulacak olan ve “Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası” adı verilen yaptırımlar şimdiden Suriye’de ciddi çalkantılara yol açtı.

Suriye lirasının dolar karşısındaki aşırı değer kaybı devlet müdahalesi ile engellenmeye çalışılsa bile halk arasında ciddi bir kaygı var.

Bazı işyerleri açılamazken, kimi ürünlerde ciddi fiyat artışları görüldü.

Dokuz yıldır savaşta olması nedeniyle zaten zor durumda olan Suriye ekonomisini iyice zora sokacağına kesin gözüyle bakılan Sezar Yasası, ABD Senatosu tarafından 18 Aralık 2019’da kabul edildi.

Yasa, Esad yönetiminin faaliyetlerine yardım sağlayan kişi ve kuruluşlara ilave yaptırımlar getiriyor.

ABD Başkanı Donald Trump tarafından geçen 21 Aralık’ta imzalanan ve 17 Haziran’da yürürlüğe girmesi beklenen yasaya göre Suriye yönetimine destek sağlayan ya da onlarla büyük miktarda para alışverişinde bulunan yabancı kişi ve kuruluşlara yaptırım uygulanacak.

Yasa şirketler bazında Suriye ile iş yapılmasını neredeyse imkansız hale getiriyor.

Bu nedenle yasanın sadece Suriye’yi değil, Suriye ile iş yapan birçok şirketin olduğu Lübnan’ı da olumsuz etkilemesi bekleniyor.

ESAD’I ZORLAYACAK MI?

Yine bazı yorumcular yasanın etkisini göstermesi halinde Esad’ın 2021’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmamasının sağlanabileceği iddialarında bulunuyor.

Suriye lirasının dolar karşısında aşırı değer kaybının ardından kuzeyde muhaliflerin ve terör örgütü YPG’nin kontrolü altındaki alanlarda Suriye lirası yerine günlük hayatta Türk lirası ya da dolar kullanımına geçilmesi fikirlerinin ülkedeki bölünme eğilimini arttıracağını iddia edenler de mevcut.

2011’de ülke genelinde yaygın olan sokak gösterilerinin ekonomik sıkıntıların artması halinde yine yaygınlaşabileceğini öne sürenler de mevcut.

Sonuç olarak Sezar Yasası her haliyle Suriye açısından ciddi sonuçlar doğurmaya müsait.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Sezar Yasası Yürürlükte! ABD’den Esad’a Ağır Yaptırım