Katip Şadi kayatını kaybetti

featured

Son dakika… Ünlü kemençe üstadı Katip Şadi uzun süredir tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Giresun Göreleli Katip Şadi bir yılı aşkın süredir tedavi görüyordu. Evinde düşme sonucu yaralanan Katip Şadi, hastaneye kaldırımıştı. İlerleyen yaşının da etkisiyle tedavisinde zorluklar yaşanıyor. Birkaç gündür yoğun bakımda tedavi gören Şadi, saat 10 sularında hayatını kaybetti.

Katip Şadi kimdir

1938 yılında Görele’nin Derekuşçulu köyünde doğdu. Kemençeye 10 yaşında başladı. Ustası Durkaya’dır. İlk plağını 1962 yılında çıkaran Katip Şadi, 1960 ve 70’li yıllarda çok sayıda plağa imzasını atmıştır. Kaynak kişisi olduğu çok sayıda türküden bir kısmı da TRT repertuarına (Mektup yazdım acele, rep.no:3216) girmiştir. Birçok türküsünü de bazı sanat hırsızları sözlerini değiştirerek kendilerine mal etme saygısızlığını göstermiştir. Örneğin bunlardan en popüleri “Ayşem” türküsünün sözleri, 1999 yılında meydana gelen Gölcük Depremi’ndeki acıları dile getiren sözler uyduran İsmail Türüt tarafından tamamen değiştirilmiştir.

TRT Müzik kanalında, tüm Türkiye’den sadece 10 yöresel sanatçının yaşam öyküsünün ele alındığı “Yöresel Müziğin Ustaları” adlı bir saatlik (2 Mart 2010) ve yapımcılığını THM Sanatçısı hemşehrimiz Yücel Öner’in yaptığı “Derleyen” adlı 30 dakikalık programlarında (14 Eylül 2019) üstat katip Şadi, yaşam öyküsüyle ekranlara getirilmiş, türkülerinden örnekler sunmuştur.

Ayrıntılar geliyor.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Katip Şadi kayatını kaybetti