SON DAKİKA: Wayfair ve Trendyol Skandalı Kanıtlandı mı? Çocuk Ticareti Skandalı Kurgu mu?

Tüm dünya Wayfair ve Trendyol çocuk ticareti skandalıyla çalkalanırken, bazı haber kuruluşları olayın gerçek olmadığını ve kurgu olduğunu iddia etti. Peki iddia kanıtlandı mı? Trendyol ve Wayfair olayında son durum ne? Hepsinin cevabı haberimizde…

Sosyal medyada paylaşılan bazı gönderilerde, Wayfair isimli mobilya firmasının çok yüksek fiyatlara sattığı eşyalar üzerinden aslında çocuk ticareti yaptığı iddia edildi. 12 Temmuz 2020’de Twitter’da paylaşılan gönderi, yaklaşık 35 bin kez retweet edildi. Aynı iddia, birçok haber sitesinde de konu edildi.

İddianın kurgu olduğuna inananların tezi şu şekilde:

“İddia bir varsayım üzerine kurulu ve Wayfair’in yüksek fiyatlı ürünler üzerinden çocuk ticareti yaptığına dair herhangi bir somut kanıt yok. Ürünlerdeki yüksek fiyatlandırmaların sorumlusu Wayfair değil, tedarikçi firmalar.

“WAYFAİR’iN ARACI BİR ŞİRKET OLDUĞU İDDİA EDİLİYOR”

“Wayfair, dünyanın birçok noktasında faaliyet gösteren çevrimiçi bir mobilya firması. Yaklaşık 11 bin tedarikçinin ürünlerini satan bir çeşit perakende aracısı olarak çalışıyor, yani aslında kendi ürettiği ürünleri satmıyor. Ürün fiyatlandırması bir algoritma tarafından belirleniyor, bu yüzden de aynı ürünü farklı satıcılardan farklı fiyatlarda görmek mümkün. Wayfair internet sitesinde çok yüksek fiyatlara bazı ürünlerin satıldığı da doğru. Ancak ürünlerdeki yüksek fiyatlandırmaların sorumlusu Wayfair değil, tedarikçi firmalar. Bunun çocuk ticareti ile somut bir bağlantısı yok.”

“AKLA YATKIN DEĞİL”

“Wayfair, 2002 yılında kurulan ve yaklaşık 15 bin çalışanı olan bir şirket. Bu kadar büyük bir çocuk ticareti operasyonunun, çevrim içi bir şekilde herkesin gözünün önünde yürütülmesi ve de kod ismi olarak kaçırılan çocukların isimlerinin alenen kullanılması akla yatkın değil. Bu kadar büyük yasa dışı bir operasyonun, sosyal medya kullanıcılarının rahatlıkla çözebileceği açıklıkta yürütülmesi pek mümkün gözükmüyor.”

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
SON DAKİKA: Wayfair ve Trendyol Skandalı Kanıtlandı mı? Çocuk Ticareti Skandalı Kurgu mu?