Standard Chartered: “Erdoğan kazanırsa dolar 36 TL’ye çıkabilir”

featured

Standard Chartered : “Erdoğan kazanırsa dolar 36 TL’ye çıkabilir” Britanya merkezli bankacılık devi Standard Chartered, Türkiye’de seçimleri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kazanır ve mevcut ekonomi politikalarını devam ettirirse dolar/TL’nin 36 seviyesine çıkabileceğini öngördü.
İktidar, faiz indirimleri sürecinde ekonomide genel kabul görmüş ‘ ortodoks ‘ politikaları bir kenara koyarak, ‘ heterodoks ’ politikalara geçtiğini açıklamıştı. Bu durum enflasyon ve dövizde yeni rekorlar getirdi. Diğer yandan büyüme ve diğer göstergelerde de iyileşme sağlanamadı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’sa bu politikaları ne denli desteklediğini ”Bu can bu tende oldukça iddiayla söylüyorum: Faiz sebeptir enflasyon netice” diye anlatmıştı. Uluslararası kurumlar, faiz indirimlerinde ısrarcı olan Erdoğan’ın yönlendirmesinde hareket eden Merkez Bankası’nın önümüzdeki hafta da faiz indireceğini öngörüyor.

Ancak enflasyonun baz etkisiyle yıllık olarak azalıp aylık arttığı ve dövizin baskılandığı bu durum riskleri artırıyor.

‘Türkiye’nin belirsiz seçimi’ başlığıyla 16 Şubat tarihinde Standard Chartered ekonomistleri Geoff Kendrick ve Farooq Pasha’nın imzasıyla yayımlanan raporda da bu risklere işaret edildi.

Buna göre raporda, seçim sonucunda ortodoks politikalara dönüş halinde dolar için yıl sonu 20 TL tahmini yapıldı. Mevcut politikaların devamı halinde dolar/TL’nin 36 seviyesine çıkabileceğini öngörüldü. Kurumun yıl sonu için tahmini bu iki tahminin orta noktası olan 28 seviyesinde bulunuyor.

Bloomberg’e göre raporda şunlar söylendi: “Seçim sonrasında mevcut yönetimin devam etmesi büyüme politikalarının sürmesi anlamına gelebilir. Yıl sonu dolar/TL tahminimiz – Erdoğan’ın yeniden kazandığı ve kazanamadığı – iki farklı seçim sonucu tahminlerimizin orta noktası olan 28 seviyesinde bulunuyor. Bu, bizim şu anda seçim senaryoları için yüzde 50-50 olasılık gördüğümüz mevcut görüşümüzü yansıtıyor.”

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Standard Chartered: “Erdoğan kazanırsa dolar 36 TL’ye çıkabilir”