Suudi Eski İstihbarat Şefi: Saddam Hüseyin’e Karşı Suriye ve İran’la İttifak Kurduk

featured

Mepa News‘in haberine göre, Eski Suudi İstihbarat Şefi Prens Türki el Faysal, Suudi Arabistan’ın 1990’larda Suriye ve İran ile Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in rejimini zayıflatmak amacıyla yaptığı bir istihbarat ittifakını ortaya çıkardı.

Eski Suudi istihbarat Şefi Prens Türki el Faysal, Suudi Arabistan’ın 1990’larda Suriye ve İran ile Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in rejimini zayıflatmak amacıyla yaptığı bir istihbarat ittifakını ortaya çıkardı.

Prens El Faysal, Kuveyt gazetesi El Kabas’a verdiği röportajda, ilişkinin Irak’ın Kuveyt’i işgali sırasında ortaya çıktığını ve savaşın sonuna kadar devam ettiğini söyledi.

El Faysal, amacın ”Irak rejimini hedef almak için yurtdışındaki Irak muhalefetine gerekli desteği sağlamak” olduğunu açıkladı.

Türki el Faysal’a göre, istihbari toplantılar (Muhaliflerle) Suriye’de çok sayıda Irak rejimi muhalifinin varlığı nedeniyle Şam’da gerçekleşiyordu.

Eski Suudi istihbarat şefi El Faysal, Iraklı muhaliflerin Riyad’a geldiğini ve Kral Fahd bin Abdülaziz ile görüştüğünü açıkladı.

”Bu ittifak, bir yandan Bağdat, diğer yandan Tahran, Şam ve Riyad arasındaki ilişkilerin gerginliği nedeniyle ortaya çıktı ve kötü bir şekilde 2003’te Irak rejiminin çöküşüne kadar devam etti.”

Prens Türki Faysal el Suud Kimdir?

Turki Faysal el Suud; 1975’te öldürülen Kral Faysal’ın oğludur.

1975 sonrası dışişleri bakanlığı yapan Faysal, daha sonra da Suudi Arabistan istihbaratının başında bulundu.

Turki Faysal el Suud’un babası, Arabistan Kralı Faysal, 25 Mart 1975’te yeğeni Faysal bin Musad tarafından sarayında öldürüldü. Prens Turki el Faysal’ın annesi, Adapazarlı Abhaz Raznoha Asiye hanımın kızı İffet Hanımdı.

Suudi İstihbaratını 22 yıl boyunca yöneten Türki el Faysal bu görevi öz dayısından yani bir başka Türk’ten devralmıştı.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Suudi Eski İstihbarat Şefi: Saddam Hüseyin’e Karşı Suriye ve İran’la İttifak Kurduk