TCMB Faiz Kararı Açıklandı

TCMB Faiz Kararı Açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz kararını açıkladı. TCMB, politika faizini beklentilerin üzerinde 250 baz puan artırarak yüzde 42,5’a yükseltti. Banka, enflasyon görünümündeki bozulma ve kur oynaklığı nedeniyle parasal sıkılaştırmayı sürdüreceğini belirtti. Kararın ardından dolar/TL kuru 29,05’ten 28,90’a geriledi.

TCMB’nin faiz kararı, piyasa beklentilerinin üzerinde geldi. Reuters anketine katılan 18 ekonomistin medyan tahmini, faizlerin yüzde 40 seviyesinde sabit tutulacağı yönündeydi. Anketin altı katılımcısı faiz artışı beklerken, 12 katılımcı ise faizlerin değişmeyeceğini öngörmüştü.

TCMB, karar metninde şu ifadelere yer verdi:

“Kasım ayında sınırlı bir artış kaydeden manşet enflasyon son Enflasyon Raporu’nda sunulan görünümle uyumlu seyretmektedir. Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik riskler enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır. Öte yandan, yakın döneme ilişkin göstergeler, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin devam ettiğine işaret etmektedir. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını da değerlendirmektedir. Dış finansman koşullarındaki belirgin iyileşme, rezervlerde süregelen artış, talepteki dengelenmenin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin güçlenerek artması, döviz kuru istikrarı ve para politikasının etkinliğine güçlü katkıda bulunmaktadır. Bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eğilimindeki düşüş sürmektedir.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın birikimli ve gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlemeye devam edecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.”

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
TCMB Faiz Kararı Açıklandı