Tokayev’den ŞİÖ’ye Yeni Kalkınma Stratejisi Teklifi

Tokayev’den ŞİÖ’ye Yeni Kalkınma Stratejisi Teklifi

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, örgütün genişlemesini memnuniyetle karşıladığını ve Kazakistan’ın dönem başkanlığı sırasında yeni bir kalkınma stratejisi sunacağını söyledi. Tokayev’in konuşması, 17 Eylül 2021 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirilen toplantıda kaydedildi.

Tokayev, örgüte yeni katılan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi kutladığını ve Belarus’un da üyelik sürecinin son aşamada olduğunu ifade etti. ŞİÖ’nun dünya nüfusunun yarısından fazlasını temsil eden ve Avrasya’nın en büyük örgütü olduğunu vurgulayan Tokayev, “Dünya ekonomisinin dörtte biri ve küresel ticaretin yüzde 15’inden fazlası ülkelerimizin payına düşüyor.” dedi.

Tokayev, Kazakistan’ın ŞİÖ’nun kurucu üyelerinden biri olduğunu hatırlatarak, yakında dönem başkanlığını devralacaklarını ve bu süreçte örgütün küresel rolünü artırmak istediklerini belirtti. Tokayev, “Şu aşamada ülkelerimize düşen asıl görev, Doğu ile Batı arasında jeopolitik çatlağı önlemek olmalı.” diye konuştu.

Tokayev, Kazakistan’ın dönem başkanlığı boyunca “Adil ve barış için dünya birliği” adlı bir girişim başlatacaklarını duyurdu. Ayrıca sınır ötesi organize suç, uyuşturucu kaçakçılığı ve siber suçla mücadele için de çalışacaklarını bildirdi. Tokayev, ŞİÖ’nun 2024-2029 dönemi için Uyuşturucuyla Mücadele Stratejisi ve eylem programının kabul edilmesini de teklif etti.

Tokayev, ŞİÖ Ortak Yatırım Fonu’nun kurulmasını, Yol ve Kuşak Projesi ile Trans Hazar Uluslararası Ulaşım Güzergahı’nın geliştirilmesini de önerdi. Tokayev, “Astana Zirvesi’nde ŞİÖ Enerji Stratejisi’ni onaylamayı öneriyorum.” dedi. Tokayev, iklim değişikliği ve doğal afetlere karşı da işbirliği yapılması gerektiğini söyledi.

Tokayev, Almatı’yı ŞİÖ’nun “turizm ve kültür başkenti” ilan etmeyi planladıklarını da açıkladı. Tokayev, “ŞİÖ için yeni bir kalkınma stratejisi benimsemenin zamanı geldi. Kazakistan bu belgenin taslağını hazırladı ve dönem başkanlığı sırasında sunacak. Sizleri, Astana’da yapılacak ŞİÖ Zirvesi’ne davet ediyorum.” diyerek konuşmasını tamamladı.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Tokayev’den ŞİÖ’ye Yeni Kalkınma Stratejisi Teklifi