Trabzon’un Fethi neden kutlanmadı?

featured

15 Ağustos 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilen Trabzon’da, fethin yıl dönümü için herhangi bir etkinlik olmaması Trabzonlu aydınlar tarafından tepkiyle karşılandı. Bu tepkilerden birisini de KTÜ Öğretim görevlisi Murat Yılmaz tarafından, Karadeniz’de Son Nokta gazetesinde köşe yazısıyla gündeme getirildi.

Yılmaz’ın köşe yazısından;

Geçen haftaki yazıda Trabzon’un fetih tarihinin 15 Ağustos olduğunu ve bunun Orhan. F. Gümrükçüoğlu döneminde resmî olarak kabul edilip Büyükşehir Belediyesi yetkililerince de bundan sonra 15 Ağustos’ta fetih kutlamalarının yapılacağının açıklandığını söylemiştik. Buna karşın Murat Zorluoğlu’nun başkanlığındaki yeni yönetimin fetih kutlamalarıyla ilgili hazırlıklarının henüz duyurulmadığına dikkat çekerek de Trabzonlular için bu anlamlı günün atlanmaması gerektiği konusunda görüşümüzü belirtmiştik.

Ancak bütün bunlara karşın Trabzon’un fethi bugün kutlanmadı. Bunun gerekçesi nedir bilmiyoruz. Geçen dönemki büyükşehir belediye yönetiminin almış olduğu karar varsa neden yerine getirilmedi? 15 Ağustos açıklamasını Başkan Zorluoğlu eski yöneticilerin şahsî kararı görüp uygulamak istemedi mi yoksa fethin 15 Ağustos’ta kutlanmasına engel teşkil edecek dış kaynaklı bir durum mu söz konusudur? Açıkçası merak içerisindeyiz.

Burada kaleme aldığımız ilk yazıda tarih bilgisinin ve tecrübesinin en çok siyasetçilere ve bizleri yöneten idarecilere gerekli olduğunu ve kaleme alacağımız yazıların da bu bilgi ve tecrübe doğrultusunda şekilleneceğini vurgulamıştık. Biz tarihçi olarak söylenmesi gerekenleri söyledik. Şimdi söz Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Murat Zorluoğlu’nda. “Fatih’in feth ettiği…” diyerek övülen bir şehrin idarecisi sıfatıyla Trabzon’un fethinin neden olması gerektiği gibi gününde kutlanmadığı hakkında kamuoyu kendisinden açıklama beklemektedir. 

Yılmaz’ın yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Trabzon’un Fethi neden kutlanmadı?