TSK’nın 15 Temmuz Sonrası Başlattığı 8 Sınır Ötesi Harekat

featured

Milli Savunma Bakanlığı’nın 15 Haziran 00.14’te “Pençe-Kartal Operasyonu başladı. Uçaklarımız teröristlerin inlerini başlarına yıkıyor.” tweetiyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak’ın kuzeyine operasyon başladı. Son zamanlarda karakol ve üs bölgelerine yapılan taciz ve saldırılar nedeniyle uluslararası hukuktan doğan meşru hakların kullanıldığı belirtilen ilk açıklamada teröristlere ait barınak, sığınak ve mağaralardan oluşan 81 hedef imha edildiği, savaş uçaklarının emniyetli bir şekilde üslere geri döndüğü belirtildi.

İki gün sonra komandoların operasyon kapsamında Şırnak’ın karşısındaki Haftanin’e kara harekatı başladığı duyuruldu.

Pençe-Kartal Operasyonu, TSK’nın 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana sınır ötesine yönelik düzenlediği operasyon sayısı 7 oldu. Libya’da Türkiye’nin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin başlattığı Barış Fırtınası Operasyonu’nu da dahil edersek sekizinci operasyon.

 

Fırat Kalkanı Harekatı: 24 Ağustos 2016 tarihinde Cerablus’a başlayan operasyon 29 Mart 2017’de El Bab şehrinin kontrol edilmesiyle sona erdi.

Zeytin Dalı Harekatı: 20 Ocak 2018’de Fırat Kalkanı Harekatı’nın batısında yer alan, terör örgütü PKK’nın yıllardır üssü konumundaki Afrin’e yönelik düzenlenen Zeytin Dalı Harekatı, 18 Mart’ta şehir merkezinin ele geçirilmesinden sonra 24 Mart’ta resmen sona erdi.

Kararlılık Harekatı: Suriye’de Zeytin Dalı Harekatı devam ederken 11 Mart 2018’de Irak’ın kuzeyinde sınırın 15 kilometre ötesindeki Hakurk bölgesinde başlatılan Kararlılık Harekatı ile TSK birçok bölgede ilerleme kaydetti. Türk askerinin ana hedefi stratejik noktalara üsler kurarak terör örgütünün geçiş güzergahlarını kontrol altına almak.

Pençe Operasyonları (1-2-3): 27 Mayıs’ta Hakurk’ta başlatılan 12 Temmuz’da Pençe-2 ile genişletilen operasyonlar, Pençe-3 ile Sinath-Haftanin bölgesinde devam etti.

Barış Pınarı Harekatı: 9 Ekim 2019’da Suriye’nin kuzeyinde YPG kontrolündeki Resulayn ve Tel Abyad’a yönelik Barış Pınarı Harekatı’nı başlatan ve kısa sürede önemli ilerleme kaydeden TSK ve Suriye Milli Ordusu, Türkiye’nin Rusya ve ABD ile karşılıklı mutabakat yapmasının ardından güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre 25 Kasım’da sona erdi.

Bahar Kalkanı Harekatı: 27 Şubat’ta İdlib’de rejim güçlerine karşı başlatılan harekat, 5 Mart’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in Moskova’daki görüşmesi sonrası İdlib’de ateşkes kararı almasıyla sona erdi.

Barış Fırtınası Operasyonu: Libya’da Türkiye’nin desteklediği UMH birlikleri, 25 Mart’ta Vatiyye hava üssü ve Ebu Greyn’e yönelik Hafter güçlerine karşı operasyon başlattı.

Pençe-Kartal Operasyonu: 15 Haziran’da hava harekatı ile başlayan Pençe-Kartal Operasyonu, 17 Haziran’da komandoların Haftanin’de ilerlemesiyle devam ediyor.

Kaynak: StratejikOrtak.com

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
TSK’nın 15 Temmuz Sonrası Başlattığı 8 Sınır Ötesi Harekat