Tüm Gözler Merkez Bankası Üzerinde

Tüm Gözler Merkez Bankası Üzerinde

Merkez Bankası’ndan Faiz Sürprizi Bekleniyor Merkez Bankası’nın bugün açıklayacağı temmuz ayı faiz kararı, piyasaların gözünü diktiği bir konu. Haziran ayında yüzde 8,50’den yüzde 15’e çıkan politika faizi, ekonomistlerin tahminlerine göre yine artacak. Peki, Merkez Bankası faiz kararı saat kaçta duyurulacak? Faiz oranı ne kadar olacak? Yeni başkan Hafize Gaye Erkan’ın ilk hamlesi ne olacak?

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), bugün saat 14.00’te toplanacak ve faiz kararını kamuoyuna açıklayacak. Bu, yeni başkan Hafize Gaye Erkan’ın başkanlığında gerçekleştirilen ikinci toplantı olacak. Erkan, geçen ay görevi devraldığı günden beri piyasalarda güven tazelemeye çalışıyor.

Erkan’ın ilk hamlesi, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15’e yükseltmek oldu. Bu karar, piyasalar tarafından olumlu karşılanmış ve Türk Lirası değer kazanmıştı. Ancak enflasyonun yüksek seyretmesi ve döviz kurlarının baskısı nedeniyle Merkez Bankası’nın daha sıkı bir para politikası izlemesi gerektiği yönünde beklentiler arttı.

Anadolu Ajansı Finans’ın yaptığı ankete katılan 20 ekonomist, politika faizinin bugünkü toplantıda 500 baz puan daha artırılarak yüzde 20’ye çekileceğini öngörüyor. Ekonomistlerin tahminleri yüzde 17,50 ile yüzde 21,50 arasında değişiyor. Yıl sonu için ise politika faizi beklentileri yüzde 25 ile 50 arasında yer alıyor.

Merkez Bankası’nın faiz kararı, ekonomik büyüme, cari açık, kredi hacmi gibi makroekonomik göstergeler üzerinde de etkili olacak. Merkez Bankası’nın sıkı duruşunu koruması ve enflasyonu düşürmesi halinde Türk Lirası’nın değer kazanması ve ekonomik istikrarın sağlanması bekleniyor.

Merkez Bankası’nın faiz kararı ne olacak? Piyasalar nasıl tepki verecek? Yeni başkan Erkan’ın ikinci hamlesi nasıl olacak? Tüm bu soruların cevabını bugün saat 14.00’te öğreneceğiz.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Tüm Gözler Merkez Bankası Üzerinde