1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Tüp Bebek Neden Tutmaz? Sebepleri Nelerdir ?

Tüp Bebek Neden Tutmaz? Sebepleri Nelerdir ?

featured

Tüp bebek tedavisiyle çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin karşılaştıkları en büyük problemlerden biri de bildiğimiz gibi tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarıdır. Başarısız tüp bebek denemeleri, çocuk sahibi olmak isteyen anne ve baba adaylarında ciddi kaygıya ve umutsuzluğa neden olabiliyor. Tüp bebek neden tutmaz? Tüp bebek tedavi başarısızlıklarının sebeplerini ve neler yapılması gerektiğini Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr.Selçuk Selçuk sizler için anlattı.

Tüp Bebek Tedavisi Neden Tutmaz?

Tüp bebek tedavilerinde başarısız denemelerin sadece tek bir sebebi yoktur, bir çok nedeni olabilmektedir. 1.tüp bebek tedavisi bir başka deyişle ilk tüp bebek denemesi başarısız olan çiftlerin bir sonraki tüp bebek tedavisinde hamile kalma şansları; 2. tüp bebek denemesi veya 3. tüp bebek denemesi başarısız olmuş çiftlere göre daha yüksektir.

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var; 1.tüp bebek denemesi başarısız olan çiftlerin olası başarısızlık nedenleri açısından değerlendirilmesi ile 2.tüp bebek denemesi, 3. tüp bebek denemesi başarısız olmuş çiftlerin değerlendirilmesi aynı değildir.

40 yaşından küçük kadınlarda, en az 3 defa, iyi kalitede embriyolar transfer edilmiş olmasına karşın hamilelik elde edilmemiş ise, bu duruma tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı diyoruz. Bu çiftlerde tüp bebek tedavisinin tutmamasına neden olabilecek sebeplerin çok detaylı olarak araştırılması gerekiyor.

Başarısız Tüp Bebek Denemelerinin Sebepleri Nelerdir? Tüp Bebek Başarısını Arttırmak İçin Ne Yapılmalı?

Tüp bebek tedavisi tutmayan çiftlerde karşılaşılan başlıca sebepler; rahimdeki problemler veya embriyolardaki genetik anormalliklerdir. Diğer nedenler; tüplerde sıvı birikimi, kadınlarda pıhtılaşmaya yatkınlık yaratan durumlar, bağışıklık sisteminde ki problemler, yoğun stres, aşırı kilo ve sigara, alkol kullanımı gibi olumsuz davranışsal faktörlerdir.

1) Anormal Genetik Yapıdaki Embriyolar

Tüp bebek denemelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasında rol oynayan en sık neden embriyolarda ki genetik anormallikler olup; kadın yaşının ilerlemesiyle genetiği anormal embriyo gelişme riski ciddi şekilde artmaktadır. Bunun dışında, embriyolardaki genetik anormalliklere anne veya baba adayında önceden bilinmeyen, saptanmamış bazı gizli genetik problemler neden olabilir. Çiftlerin birinde veya her ikisinde de olabilen bu gizli genetik anormallikler anne ve baba adayında herhangi bir bulgu vermeyebilir. Ancak çiftlere detaylı bir genetik inceleme yapıldığında ortaya çıkmaktadır.

Tüp bebek denemeleri başarısızlıkla sonuçlanan çiftlerde tüp bebek tedavisiyle elde edilen embriyolara genetik analiz uygulanıp, genetiği normal olan embriyonun bulunduktan sonra transfer edilmesi gebelik şansını anlamlı oranlarda arttırmaktadır.

2) Rahimdeki Problemler

İkinci en sık neden rahimdeki veya rahim iç kavitesindeki problemlerdir. Rahim kaynaklı miyomlar, rahim iç kavitesinde ki polipler, yapışıklıklar veya rahim perdesi gibi problemler tüp bebek denemelerinde hamilelik şansını ciddi şekilde azaltabilmektedir. Çünkü; embriyonun yerleştiği bölge rahim iç kavitesidir ve rahim iç kavitesini bozan herhangi bir problem embriyonun bu bölgeye sağlıklı bir şekilde yerleşmesini engelleyecektir. Rahim filmi, ultrason veya MR değerlendirmesiyle rahimde olabilecek problemler tespit edilebilmektedir. Rahim kaynaklı bir problem saptandığında, saptanan probleminin tüp bebek tedavisi öncesinde histeroskopiyle düzeltilmesi sonrasında tüp bebek tedavisine başlanması hamilelik şansını ciddi şekilde arttıracaktır.

3) Tüplerde sıvı birikmesi (Hidrosalpenks)

Geçirilmiş enfeksiyonlar, ameliyatlar tüplerde sıvı birikmesine neden olabilmektedir. Tüplerde biriken sıvı, rahim içine doğru geri akarak, embriyonun tutunmasını fiziki olarak engelleyebilir, ayrıca tüplerdeki sıvı embriyo üzerinde toksik etki oluşturarak embriyonun hasarlanmasına neden olur. Bu nedenlere bağlı olarak embriyo rahim iç zarına tutunamaz ve tüp bebek denemesi başarısızlıkla sonuçlanır. Rahim filmi çekilerek tüplerde sıvı birikmesi olup olmadığı kolaylıkla anlaşılabilmektedir. Tüplerde sıvı birikmesi saptanırsa, tüp bebek tedavisine başlamadan önce tüplerin bağlanması veya alınması açısından değerlendirilmesi gerekiyor.

4) Aşırı Stres

Artık şunu çok iyi biliyoruz ki; aşırı ve yoğun stres, kaygı tüp bebek tedavi başarısını ciddi şekilde azaltarak kadınların hamile kalmasına engel oluyor. Başarısız tüp bebek denemeleri arttıkça stres artıyor, stres arttıkça da hamilelik şansı azalıyor. Tüp bebek tedavi sürecinde yoğun stres yaşayan kadınların tüp bebek tedavisiyle hamilelik şanslarını arttırabilmek için bu konuda profesyonel destek almalarını öneriyoruz.

5) Aşırı Kilo

Aşırı kilosu olan kadınların tüp bebek tedavisiyle hamile kalma şansları azalıyor, bununla birlikte gebelik oluştuğunda fazla kilolara bağlı olarak düşük riski de artıyor. Tüp bebek tedavisine başlamadan önce kadınların diyet ve egzersizle mutlaka kilo vermeleri gerekmektedir.

6) Pıhtılaşmaya Yatkınlık

Bazı kadınlarda doğuştan gelen bazı genetik nedenlerden kaynaklı olarak pıhtılaşmaya yatkınlık söz konusu olabilmektedir. Pıhtılaşma faktörlerinin normalden fazla çalışmasına bağlı olarak embriyonun tutunma şansı azalmaktadır veya tutunsa bile hamilelik devam edemeyip düşükle sonuçlanabilmektedir. Kadınlarda bakılan pıhtılaşma testleri ve genetik analizlerle bu problem saptanabilmektedir. Tüp bebek tedavisi başarısızlıkla sonuçlanan çiftlerde bu testlerin yapılması gerekmektedir.

Kaynak: 61saat.com

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Tüp Bebek Neden Tutmaz? Sebepleri Nelerdir ?
Yorum Yap