Turgut Uyar Kimdir? Turgut Uyar’ın Kısaca Hayatı, Eserleri

featured

Turgut Uyar, 4 Ağustos 1927 yılında Ankarada dünyaya gelmiştir. Ahmet Turgut Uyar, altı çocuklu bir ailenin beşinci çocuğu olarak doğar, babası Hayri Bey, bir subaydır ve uzun zamanlar boyunca ailesinden uzakta yaşamak zorunda kalır. Bu Turgut Uyar’ın hayatında büyük etkisi olmuştur.

İkokulu bitiren Turgut Uyar, bazı nedenlerden ötürü ortaokulu Konya’da askeri bir okulda okur. Daha sonra Bursa Işıklar Askeri Lisesi ve sonra da Askeri Memurlar Okulu’nu bitirir. Bu mezuniyet ile birlikte Turgut Uyar, o yıllarda Kars’ın ilçesi olan Posof’ta(Ardahan’ın il olması ile Posof şu an Ardahan’ın ilçesidir.) askeri memur olarak çalışmaya başlar. 4 yıl burada görev yapan şair, daha sonra Samsun- Terme’ye gönderilir. Burada 2 yıl memurluk yapan Uyar, 1954 yılında Ankara’ya tayin edilir ancak burada da 4 yıl çalıştıktan sonra askeri memurluk görevinden istifa eder. Askeri memurluk mesleğini severek yapmadığını söyleyen şair 1967 yılında kadar SEKA’da çalışır ve buradan emekli olur. Şair bu emekliliği itibariyle Ankara’dan İstanbul’a giderek oraya yerleşir.

Turgut Uyar iki evlilik yapmıştır. İlk evliğini Yezdan Şener ile yapmıştır. Bu evlilikten iki çocuğu olmuştur. İkinci evliğini ise Tomris Uyar ile yapmıştır. Bu evlilikten Hayri Turgut Uyar ile bir çocuğu olmuştur.

Turgut Uyar, 22 Ağustos 1985 tarihinde son günlerine de geçirdiği evinde yaşama veda eder.

 

Eserleri

Arz-ı Hal
Türkiyem
Dünyanın En Güzel Arabistanı
Tütünler Islak Her Pazartesi
Divan
Toplandılar
Kayayı Delen İncir
Dün Yok Mu

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Turgut Uyar Kimdir? Turgut Uyar’ın Kısaca Hayatı, Eserleri