Türk avukatlar Doğu Türkistan davası için birleşti

featured

Türkiye’deki farklı barolara kayıtlı 100 avukat, Çin’in Doğu Türkistan’daki baskı ve zulüm içeren asimilasyon politikalarını Birleşmiş Milletlere taşıyor.

Çin’in, Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi’nde 14 madde ile korunan 7 hakkı ihlal ettiği bağımsız gözlemcilerin raporları ile sabit olmak üzere tespit edildi. Avukatların başvuru metni ve şikayet dilekçeleri haftaya Birleşmiş Milletlerin Cenevre’deki ofisine ulaşmış olacak.

Bu girişime öncülük eden Hukuk ve Fikir Platformu Başkanı Avukat Faruk Keleştimur yaptığı açıklamada,

”Doğu Türkistan, Türk-İslam aleminin ve özellikle insanlığın kanayan yarası haline gelmiş bir mesele. Doğu Türkistan bizim köklerimiz, tarihimiz, ecdadımız… Orada milyonlarca soydaşımız yaşıyor, yaşamaya çalışıyor. Bölgede, Çin Halk Cumhuriyeti tarafından çok ciddi insan hakları ihlalleri mevcut. Etnik ve kültürel soykırım, psikolojik ve fizyolojik şiddet ve baskısı söz konusu. Maalesef tüm bunlar dünyanın gözü önünde cereyan ediyor. Şu an biz hukukçular olarak bu konuda ne yapabiliriz, elimizden ne gelir bunun mücadelesini veriyoruz. Bizler, Çin’in kendi iç hukukunda bu sorunun çözümü için hiçbir yol olmadığını, Çin’in hukukuna göre bu konuda muvaffak olabilmenin mümkün olmadığını bilerek bu anlamda uluslararası hukuk mekanizmalarını harekete geçirmek durumunda olduğumuzun bilincindeyiz. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, insan hakları ihlallerine yönelik bir başvuru ve müracaat yöntemi belirlemiş. Bu belirlenmiş olan yöntemin iç mevzuata göre usulüne uygun bir şekilde müracaatının yapılması gerekiyor. Biz de burada soydaş ve dindaşlarımızın akan kanına ve gözyaşına bir nebze olsun merhem olabilir miyiz diye hiçbir yere angaje olmayan dünyayı Türk-İslam perspektifiyle okuyan vatan evladı hukukçularla birlikte yola çıktık.” sözlerine yer verdi.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Türk avukatlar Doğu Türkistan davası için birleşti