Türk Devletçiliği Tarihi Kongresi Kırgızistan’da Başladı

Türk Devletçiliği Tarihi Kongresi Kırgızistan’da Başladı

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılında, Türk devletlerinin tarihi üzerine önemli bir kongre Kırgızistan’da gerçekleştiriliyor. 1. Türk Devletçiliği Tarihi Kongresi, Türk Devletleri Teşkilatı’na bağlı Türk Akademisi ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’na bağlı Türk Tarih Kurumu iş birliğiyle, Kırgızistan Eğitim ve Bilim Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenleniyor.

Kongrenin açılışında konuşan Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Şahin Mustafayev, kongrenin Türk devletlerinin tarihiyle ilgili araştırmaları geliştirmeyi, derinleştirmeyi ve bu konuda bilimsel iş birliğini artırmayı hedeflediğini söyledi. Mustafayev, “Ortak geleceğimiz, ortak geçmişimizden geçiyor.” diyerek, tarihçilere büyük görevler düştüğünü ifade etti. Mustafayev, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını kutladı.

Kongre, Kırgızistan’ın Issık Göl Bölgesi’ndeki Çolpon-Ata şehrinde yapılıyor. Bu şehir, Türk halkının devlet olma fikrinin doğduğu kutsal mekanlardan biri olarak kabul ediliyor. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov da kongreye bir mesaj göndererek, Issık Göl’ün tarihi ve manevi havasının kongreye olumlu katkı sağlayacağını belirtti.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs ise, Atatürk’ün Türk Tarih Kurumu’nu kurarken ortak Türk tarihi anlayışını oluşturmayı amaçladığını hatırlatarak, bu anlayışın Türk dünyasında birlik ve beraberliği güçlendireceğini vurguladı.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Türk Devletçiliği Tarihi Kongresi Kırgızistan’da Başladı