• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

Türk Dizisi İzleyen Uygur Türkü Kampa Gönderildi

featured

Çin, Uygur Türklerine yönelik insanlık dışı uygulamalarını arttırarak devam ettiriyor. Son olarak “Muhteşem Yüzyıl” dizisinin kayıtları bulunan Uygur Türkünün tutuklandığı öğrenildi. Alıkonan Uygur Türklerinin sözde eğitim kamplarına hapsedildiği düşünülüyor.

Gulca şehrindeki bir kozmetik mağazanın sahibi Subhi Mewlan’ın evinde “Muhteşem Yüzyıl” filmi bulunduğu için polis tarafından tutuklandığı ve aradan sekiz ay geçmesine rağmen kendisi hakkında ailesine herhangi bir bilgi verilmediği öğrenildi. Araştırmalar sonucunda, Subhi Mewlan’la birlikte filmi izleyen veya evinde filim bulunan diğer 50-60 kişinin de tutuklandığı ortaya çıktı.

Aile soru sormaya bile cesaret edemiyor

Bu yıl Mart ayında, polis Subhi Mevlan’ın evine baskın düzenleyerek arama yaptı ve ev eşyaları arasında Türk filmi “Muhteşem Yüzyıl” bulunduğu için Subhi Mewlan’ı, annesi ile birlikte karakola götürdü. Urumçi’de çalışmakta olan kız kardeşi de Gulca’ya götürüldü. Subhi Mewlan’ın annesi ve kız kardeşi 15 gün sonra serbest bırakılmasına rağmen Subhi Mewlan hakkında herhangi bir bilgiye ulaşamadılar. Aradan altı ay geçtikten sonra, polis evinden onun kıyafetlerini aldı ama Subhi Mewlan hakkında hiçbir şey söylemedi. Ailesi de bu durumdan yola çıkarak onun hapis cezasına çarptırıldığını tahmin etti. Ancak Subhi’nin annesi ve kız kardeşi, tutuklu bulunduğu sırada çok korkutulduğu için Subhi’nin ceza süresi hakkında soru sormaya bile cesaret edemedi.

Babası çocukken vefat eden Subhi Mewlan’ın şuanki durumunu öğrenmek için Gulca’daki ilgili karakolu aradık. Memurlardan biri Subhi Mewlan’ın tutuklu olduğunu teyit etti. Ancak Subhi Mewlan’ın durumuyla ilgili bilgi veremeyeceğini söyledi. Diğer bir polis memuru, “Muhteşem Yüz Yıl” filmini izleyenlerin tutuklandığını reddetmedi ve aksine Mart aylırında filmi gören veya evlerinde filim bulan 50-60 kişinin tutuklandığını açıkladı. Daha önce de

Türkiye’ye gelen Uygur Türkleri özel takibe alınıyor

Türkiye’de seyahatte bulunan, çocukları Türkiye’de eğitim gören veya Türk filmleri izleyen birçok kişinin tutuklandığını ortaya çıkmıştı. Türkiye’de yaşamakta olan ve daha önce Karamay’daki “Maybulak” dergisinde editörlük yapan Abdurraşid Niyaz Bey, mevcut durumda Çin’in “Muhteşem Yüzyıl” filminin izleyicilerini tutuklanmasının şaşırtıcı olmadığını söyledi. Son yıllarda Uygurlara karşı yapılan açık soykırımda Çin’in ana hedefinin Uygurların dini, siyasi ve tarihi bilincini ortadan kaldırmak olduğunu belirten Abdurraşid Niyaz, Çinli yetkililerin, “Muhteşem Yüzyıl” filmini izleme konusunda isteksiz olduklarını, bunun Uygurları “Çin ailesi” kimliğinden uzaklaştıracağını düşündüklerini ve dolaysıyla Subhi Mewlan başta olmak üzere bir çok kişiyi tutukladığını kaydetti.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Türk Dizisi İzleyen Uygur Türkü Kampa Gönderildi