Türk Ocakları Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerine dikkat çekti

featured

Türk Ocakları Genel Merkezi tarafından Doğu Türkistan‘daki işlenen insan hakları ihlallerine karşın basın açıklaması yapıldı.

Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz tarafından yapılan basın açıklamasından satır başları:

Büyük Türk Milleti, Değerli Basın Mensupları, Aziz Türk Ocaklılar,

9 Aralık 1948’de Paris’te toplanan BM Genel Kurulu’nda soykırım suçunun önlenmesine ve cezalandırılmasına dair sözleşme imzalanmıştır. Bu çerçevede, Aralık ayının ikinci haftası insan hakları ihlalleri haftası olarak anılmaktadır. Bu vesileyle Türk Dünyasının kanayan yarası Doğu Türkistan meselesine, Doğu Türkistan’da sistematik bir şekilde uygulanan insan hakları ihlallerine, soykırıma dikkatlerinizi bir kez daha çekmek istiyoruz.

Çin’in, Doğu Türkistan’da uzun süredir “terörizm ve dinî aşırılık” bahanesiyle devam ettirdiği bu ırkçı tutumundan, insan hakları ve inanç hürriyeti kısıtlamalarından ve “yeniden eğitim kampları” adıyla açık hava hapishanesi şeklinde kurduğu çağdaş Nazi işkence kamplarından bir an önce vazgeçmesi, yasadışı bir şekilde gözaltında tuttuğu bir milyondan fazla Müslüman Türk soydaşımızı serbest bırakması çağrısında bulunuyor; başta Türkiye Cumhuriyeti’nin yöneticileri olmak üzere uluslararası toplumu bu konuda duyarlı davranmaya ve çözüm üretmeye davet ediyoruz.

İnanıyoruz ki; Türk medeniyetinin bu muazzez ve mukaddes beşiği, Kâşgarlı Mahmudların, Yusuf Has Haciplerin, Osman Baturların, İsa Yusuf Alptekinlerin yurdu Türk ve Müslüman olarak kalacaktır.

Öz‘ün ardından söz alan Doğu Türkistanlı Prof. Dr. Abdürreşit Karluk‘un konuşmasından satır başları:

Ben Kaşgar doğumluyum ve liseye kadar orada yaşadıktan sonra üniversite okumaya Pekin’e geldim. Üniversite mezuniyeti sonrasında Çin Milliyetler (Azınlık) İşleri Bakanlığında iki sene çalıştım daha sonra lisansüstü öğrenim için Türkiye’ye geldim Doktora sonrasında Pekin’e dönerek Çin’in en önemli üniversitelerinden birinde Sosyoloji bölümünde eğitim öğretim ve araştırmalarda bulundum. Çin’deki 12 yıllık akademik çalışma hayatım ve Çin’in azınlık bölgelerindeki uzun yıllık sosyolojik saha deneyimimden ötürü oradaki genelde Çinli (Hanzu) ve gayri Çinli milliyetler ilişkilerini özelde ise Doğu Türkistan’daki uygulamaları hakkında doğrudan deneyimlediğim bilgiler ve araştırmalarım vardır.

Mart 2017 tarihinden Doğu Türkistan’da bulunan aile üyelerimden başta 80 küsur yaşında annem ve beş kardeşim ile birlikte 20 küsur yeğenimden haber alamadım. En son gelen bilgiler ışığında Twitter üzerinden bir tanıklık videosu yayınladım. Bunun üzerine Çin büyükelçiliği bir basın açıklaması ile konu ile pek alakası olmayan, manipülasyon temelli yanlı ve yanlış bilgiler paylaşmıştır. Bunun üzerine tekrar Twitter üzerinden cevapladım. Çin büyük elçiliği ailemden haber almaya yardımcı olacağını tekrar tekrar belirtmesine rağmen 8 gündür haber yok.
….
Çin devletinin bu yanlış uygulamaları oluşturmaya çalıştığı İYİ ÇİNLİ imajını yok ederken, daha çok insanların Çin’den ve Çinli’den nefret etmesine neden olmaktadır. Çin devleti Kuşak Yol projesinin başarılı olmasını istiyorsa Türk ve İslam Dünyası ile iyi ilişkiler kurmak zorundadır. Mevcut ekonomi diplomasisi veya çıkar lobiciliği ile bu ilişki sürdürülemez. Sınırları içindeki Türklerin ve Müslümanların eşit vatandaşlık ve kendi kültür ve kimliklerini muhafaza etme ekseninde sorunlarını çözmesi en makul olan yoldur.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Türk Ocakları Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerine dikkat çekti