Türkçülere işkence yapılan han 35 yıllığına kiralanıyor

featured

1944-45 Irkçılık-Turancılık kumpas dâvâsının öncesinde tutuklanan Türkçülere işkence yapılan Eminönü’ndeki Sanasaryan Han 35 yıllığına kiralanıyor. İhale süreci 28 Ocak’ta başlayacak.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün sitesinde yer alan bilgilerde, 28 Ocak’ta ihalesi yapılacak kiralama işiyle ilgili detaylara yer verildi.

İhale “İstanbul-Fatih İlçesi, 969 ada, 5 parselde kayıtlı taşınmazın (Kagir Han Mağazaları Müştemil Sanasaryan Hanı demekle Maruf Kagir Han) 35 Yıl Süreli Restorasyon veya Onarım Karşılığı Kiralanması İşi” olarak tanımlanıyor.

Ne olmuştu ?

1944 yılında Nihâl Atsız’ın Başbakan Şükrü Saraçoğlu’na hükümet kadrolarına sızan komünistleri açıklayan iki açık mektubu sonrasında, dönemin Millî Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in ağır teşvikiyle Sabahattin Ali tarafından açılan hakaret davasının 3 Mayıs 1944 tarihli duruşması öncesinde Türkçü gençler tarafından büyük bir protesto yürüyüşü gerçekleştirilmişti.

Yürüyüş sonrasında hükümet erkinde meydana gelen şaşkın ve Hasan Ali Yücel ve Nevzat Tandoğan gibi isimlerin de ısrarıyla başlatılan cadı avında, dönemin Türkçü aydınları Irkçılık-Turancılık başlığı altında hayal ürünü suçlamalarla tutuklanmıştı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün o dönem ki merkezi Sanasaryan Han’da düzmece ifadeleri imzalamaları için çeşitli işkencelere tutulmuştu.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Türkçülere işkence yapılan han 35 yıllığına kiralanıyor