Türkiye Yaptırımları ABD Senatosu’nda Kabul Edildi

featured

Türkiye’ye yaptırımların önünü açan Amerikan ulusal savunma bütçesi yasa tasarısı ABD Kongresinin ardından Senato’da da kabul edildi. Trump yasa tasarısına imza atacak mı?

ABD’nin CAATSA yaptırım yasalarını Türkiye’ye uygulanmasının önünü açan Amerikan Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA) Kongre’nin ardından Senato’da da kabul edildi. Önümüzdeki hafta  Beyaz Saray’a gidecek olan yasa tasarısını ABD Başkanı Trump imzalayacak mı?

Trump İmzalayacak mı?

ABD senatosu, Kuzey Akım 2 boru hattı projesine ve Türkiye’ye Rus S-400 füze savunma sistemlerini satın alması nedeniyle yaptırımların önünü açan Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) Tasarısı’nı 84-13 oyla kabul etti. Yasa tasarısı ayrıca, 740 milyar dolarlık savunma bütçesini, 12 bin ABD askerinin Almanya’dan geri çekilmesini, Ukrayna’ya daha fazla silah satışını ve Rusya-ABD askeri işbirliğinin yasaklanmasını da içeriyor.

Yaptırımlara Karşıydı

ABD Kongresi Trump’ın Türkiye’ye yaptırımlara karşı çıkması üzerine son 59 yıldır her yıl kabul edilen NDAA savunma tasarısının içine Türkiye’ye yaptırımları içeren maddeleri de ekledi. Kongre’de oy çoğunluğuyla kabul edilen yasa tasarısının, Cumhuriyetçilerin ağırlıkta olmasına rağmen Senato’da da kabul edilmesi Başkan Trump’a gönderilen güçlü bir sinyal olarak yorumlandı.

Veto Edeceğini Açıklamıştı

ABD Başkanı Donald Trump yasa tasarısını her ne kadar Türkiye’ye yaptırım nedenleriyle olmasa da veto edeceğini söylemişti. Ancak, Bloomberg’de çıkan haberlere göre Başkan Trump, bu kararından vazgeçmişe benziyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun ikna ettiği Trump’ın yasa tasarısını imzalayacağı iddia edildi. Trump, veto hakkını kullansa da ABD Senatosunun daha güçlü bir oylama ile Beyaz Saray’a geri göndereceği de uzmanlar tarafından belirtiliyor.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Türkiye Yaptırımları ABD Senatosu’nda Kabul Edildi