Türkiye’den Schengen Vizesi Başvurularında Ret Oranı Yüzde 15

Türkiye’den Schengen Vizesi Başvurularında Ret Oranı Yüzde 15

Schengen vizesi başvurularında artan ret oranları, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın gündemindeydi. CHP’li iki milletvekilinin soru önergelerine yanıt veren Fidan, Türkiye’nin vize serbestisi için çalışmalarını sürdürdüğünü, ancak AB ülkelerinin Türk vatandaşlarına haksız bir şekilde vize reddettiğini belirtti. Fidan, bu konuda ilgili ülke büyükelçilerine nota verdiklerini de açıkladı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü ve CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç’un Schengen vizelerine dair soru önergelerine yazılı olarak cevap verdi. Fidan, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında başlatılan ‘Vize Serbestisi Diyaloğu’ndaki gelişmeleri anlattı: “Vize Serbestisi Yol Haritası’ndaki 72 kriterden 66’sı ülkemizce yerine getirildi, kalan altı kriterin karşılanması ve karşılanan kriterlerin sürekliliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalar sürdürülüyor. Vize Serbestisi Diyaloğu’na ilişkin gelişmeler ve beklentilerimiz AB tarafıyla paylaşılıyor.”

Dışişleri Bakanı Fidan, CHP’li Ali Öztunç’un Schengen vize başvurularında ret oranlarına dair önergesini de şöyle yanıtladı: “AB Komisyonu verilerine göre Türkiye’deki konsolosluklarda yapılan Schengen vize başvurularında 2014, 2015 ve 2016 yıllarında yüzde 4 civarında olan ret oranları, 2016 yılından sonra her yıl artarak 2021 yılında yüzde 17 düzeyine gelmiş, 2022’de ise azalış göstererek yüzde 15.7 olmuştur. Bu sorunların bir an önce aşılması yönündeki beklentimiz defaatle muhataplarımıza aktarıldı, ilgili ülke büyükelçileri bakanlığımıza davet edilerek, beklentiler ve talepler birinci elden iletildi ve bu hususlar diplomatik notayla da paylaşıldı.”

Türkiye’nin Schengen vizesi almak isteyen vatandaşlarına uygulanan ret oranı, Avrupa ülkeleri arasında en yüksek olan ülke konumunda. Türkiye’den yapılan Schengen vizesi başvurularının yüzde 15’inde ret kararı verilirken, bu oran Rusya için yüzde 1.4, Ukrayna için yüzde 3.4, Gürcistan için yüzde 5.5, Azerbaycan için yüzde 6.2 olarak gerçekleşti.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Türkiye’den Schengen Vizesi Başvurularında Ret Oranı Yüzde 15