Türkmenistan, Avrupa’ya Doğal Gaz Tedarikinde Kararlı

Türkmenistan, Avrupa’ya Doğal Gaz Tedarikinde Kararlı

Türkmenistan Enerji Bakanlığı, Türkmen doğal gazının Avrupa’ya ulaştırılmasını amaçlayan Trans-Hazar Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nin durumu hakkında bir açıklama yayınladı. Açıklamada, uluslararası basında yer alan bazı yorumların “objektif ve net olmadığı” belirtildi ve projenin önemi vurgulandı.

Bakanlık, Trans-Hazar Doğal Gaz Boru Hattı’nın altyapısının, 2007 yılında Türkmenistan’ın eski Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un AB liderleriyle Brüksel’de yaptığı görüşmeler sonucunda oluşturulduğunu ve 2008 yılında Türkmenistan ile AB arasında enerji alanında bir mutabakat zaptının imzalandığını hatırlattı. Açıklamada, “Bu amaçla Türkmenistan, Azerbaycan ve AB arasında ilgili enerji dairelerinin başkanlarından oluşan üçlü ortak mekanizma oluşturulmuştur.” denildi.

Bakanlık, AB’nin Trans-Hazar Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’ni “gelecek vadeden” projeler listesine almasının “doğal olduğunu” ifade etti ve projenin pratik bir şekilde ilerlediğini bildirdi. Bakanlık, şöyle devam etti: “Türkmenistan, doğal gaz boru hattının inşasını engelleyen siyasi, ekonomik ve mali faktörün olmadığına inanıyor. Aksine, Trans-Hazar Boru Hattı; ekonomik açıdan haklı, Avrasya’da enerji güvenliğinin sağlanmasına somut bir katkı sağlayabilen, Avrupalı ​​tüketiciler için ham madde kaynaklarına uzun vadeli ve kesintisiz erişim sağlayan, geçiş tarafının bariz faydalarını ve çıkarlarını gözeten gerçekçi bir projedir.”

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Türkmenistan, Avrupa’ya Doğal Gaz Tedarikinde Kararlı