Türkmenistan ve İran’dan Beş Alanda İşbirliği Anlaşması

Türkmenistan ve İran’dan Beş Alanda İşbirliği Anlaşması

Türkmenistan Halk Maslahatı Başkanı Kurbankulu Berdimuhamedov’un Tahran ziyareti sırasında, iki ülke arasında ulaştırma, enerji, tarım, eğitim ve yatırım alanlarında işbirliğini geliştirmeye yönelik beş belge imzalandı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, bu belgelerin iki ülkenin ikili ilişkileri genişletme kararlılığının ve iradesinin bir tezahürü olduğunu söylediReisi, su, elektrik ve ulaşım sektörlerinde ikili işbirliğini geliştirme ve tarım sektöründe teknik ve mühendislik hizmetleri alışverişini artırma çağrısında bulunduAyrıca Reisi, İran ve Türkmenistan’ın Shanghai İşbirliği Örgütü gibi bölgesel ve bölgelerarası örgütlerde işbirliğini artırma kararı aldıklarını da sözlerine ekledi.

Berdimuhamedov ise, Türkmenistan’ın İran ile “dostluk ve kardeşlik” ilişkilerini geliştirmek için çalışacağının sözünü verdiBerdimuhamedov, Türkmenistan’ın Asya kıtasında yer alan bağımsız bir Türk devleti olduğunu ve Hazar Denizi’ne kıyısı bulunduğunu hatırlattı.

İmza töreninin ardından düzenlenen basın toplantısında İran Petrol Bakanı Cevad Ovci de, İran’ın yakında Türkmenistan ile günlük 10 milyon metreküp doğal gaz ithalatı için bir anlaşma imzalayacağını açıkladı.

Berdimuhamedov’un üst düzey bir heyetle yaptığı Tahran ziyareti Salı günü sona erdi. Ziyaret kapsamında Berdimuhamedov, İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf ile de görüştü.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Türkmenistan ve İran’dan Beş Alanda İşbirliği Anlaşması