Turunçgilleri Tehdit Eden ‘Yeşillenme’ Hastalığına Karşı Türkiye’de Önlem Çağrısı

Turunçgilleri Tehdit Eden 'Yeşillenme' Hastalığına Karşı Türkiye'de Önlem Çağrısı

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, düzenlediği basın toplantısında, turunçgillerde büyük zarar veren “yeşillenme” hastalığı ve onun taşıyıcısı hakkında konuştu. Tayakısı, “zararlının direkt bitkiyle beslenmesinin yanı sıra turunçgillerde dallarda ölme, gelişme geriliği ve ağacın kuruması dahil ciddi zarara yol açan ‘yeşillenme’ hastalığının taşıyıcısı olduğunu” ifade etti.

Hastalığın ve taşıyıcısının halihazırda Afrika, Amerika, Okyanusya ve Suudi Arabistan’da yaygın olduğunu, Türkiye’ye en yakın olarak İran, İsrail ve Güney Kıbrıs’ta görüldüğünü belirten Tayakısı, “zararlının ve neden olduğu hastalığın henüz Türkiye’de tespit edilmediğini” dile getirdi.

Tayakısı, Türkiye’nin önemli ihracat ürünü turunçgilleri korumak adına, “Ülkemizde varlığı tespit edilmemiş olan turunçgillerde yeşillenme hastalığı için karantina tedbirlerinin alınıp ülkemize girişinin önlenmesi, uygulama olarak yapılabilecek en kolay yöntemdir” dedi. Ayrıca, zararlının bulaştığı ülkelerden üretim materyalinin getirilmemesi gerektiğini, getirilecekse de kontrolün en üst seviyede tutularak ithalatının yapılmasının önemli olduğunu vurguladı. Narenciyede çeşit geliştirmek için yurt dışından aşı materyali veya fidan ithalatı yapılması durumunda, karantina müdürlüklerinde bu zararlıyı ve hastalığı tanıyan profesyonellerin görevlendirilmesi veya personelin bilgilendirilmesi gerektiğini belirtti.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Turunçgilleri Tehdit Eden ‘Yeşillenme’ Hastalığına Karşı Türkiye’de Önlem Çağrısı