Ukrayna’da Rusya Kontrolündeki Baraj Vuruldu

Ukrayna'da Rusya Kontrolündeki Baraj Vuruldu

Ukrayna’nın güneyindeki Herson bölgesinde Rusya’nın kontrol ettiği Nova Kakhovka Hidroelektrik Santrali’nin barajı bombalı saldırı sonucu tahrip oldu. Barajın vurulmasıyla birlikte Dinyeper Nehri’nde su seviyesi yükselirken, bölgedeki 80’e yakın yerleşim yerinin sel tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı belirtildi. Herson Bölgesi Askeri İdaresi Başkanı Oleksandır Prokudin, su seviyesinin beş saat içinde kritik bir yüksekliğe ulaşacağını ve vatandaşların tahliye edildiğini açıkladı.

Saldırının sorumluluğunu kimin üstlendiği henüz bilinmiyor. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Güney Komutanlığı, barajın “Rus güçlerince” vurulduğunu iddia etti. Rusya ise saldırının Ukrayna’ya ait bir roketatar sisteminden fırlatılan füzeyle gerçekleştirildiğini öne sürdü. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, saldırının ardından acil durum toplantısı yapacaklarını duyurdu.

Barajın vurulması sonucu Zaporijya Nükleer Santrali’ne de tehdit oluşturduğu kaydedildi. Ukrayna Atom Enerji Ajansı, santraldeki durumun kontrol altında olduğunu açıkladı. Nova Kakhovka Barajı, 1956 yılında inşa edilmiş ve 18 milyar metreküp su tutma kapasitesine sahip olmuştu. Baraj, hem enerji hem de su ihtiyacının karşılanmasında önemli bir rol oynuyordu.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Ukrayna’da Rusya Kontrolündeki Baraj Vuruldu